Raste optimizam članica Američke privredne komore 1

Oko dve trećine kompanija članica Američke privredne komore (Amčam) očekuje da će tokom ove godine zabeležiti rast poslovanja u odnosu na 2020. godinu, a oko jedne trećine smatra da će imati većim obim poslovanja nego u pretkriznoj 2019. godini.

Ovo pokazuje onlajn anketa u kojoj su učestvovalo 95 kompanija članica Amčama u drugoj polovini aprila ove godine. Nešto više od polovine ispitanih menadžera ovih kompanija (učestvovali su generalni, finansijski i izvršni direktori, kao i direktori za odnose sa javnošću) ocenilo je da je poslovanje u prvom tromesečju ove godine teklo prema planu.

Lošije poslovanje od plana prijavilo je 27,4 odsto, a lbolje nego planirano 21 odsto kompanija. Mada nije sasvim uporedivo, u oktobru prošle godine za potrebe izveštaja 8. prolazno vreme, 56 odsto članica Američke privredne komore je izrazilo očekivanje da će njihovo poslovanje rasti, 11 odsto je očekivalo da će se poslovanje smanjiti, a trećina nije očekivala nikakve promene.

Ako pogledamo rezultate aprilske ankete, vidimo da 66,2 odsto kompanija očekuje rast u odnosu na prošlu godinu odakle se vidi optimizam u pogledu ekonomske aktivnosti u 2021. Istovremeno je smanjen i procenat kompanija koje očekuju smanjenje aktivnosti (sa 11 na 7,4 odsto), a još i više procenat onih koji očekuju stagnaciju (sa 33 na 4,2 odsto).

Kada se radi o investicijama direktori članica Amčama, koje su uglavnom srednje i velike kompanije, su nešto oprezniji.

Najviše njih, 25,26 odsto očekuje realizaciju istog nivoa investicija kao i u 2020. godini, dok po 22,1 odsto njih očekuje rast investicija u odnosu na 2020. odnosno na 2019. godini. Skoro 17 odsto ih pak očekuje smanjenje investicija u odnosu na prošlu godinu, dok blizu 10 odsto njih planira isti nivo ulaganja kao u pretkriznoj godini koju je inače obeležio visok nivo investicija.

Recimo u oktobru prošle godine čak dve trećine članica Amčama je izrazilo očekivanje da će imati rast investicija, dok je trećina ocenila da će u ovoj godini njihove kompanije imati manje ulaganja nego prošle godine.

S druge strane, kada se radi o zapošljavanju, očekivanja su znatno pozitivnija nego pre šest meseci. Tada je 30 odsto ispitanih reklo da će imati povećanje broja zaposlenih, njih 14 odsto smanjenje, a 56 odsto da neće menjati broj zaposlenih.

U aprilu je ostao isti procenat kompanija koje niti će dodatno zapošljavati, niti će otpuštati, ali je zato povećan procenat kompanija koje su izjavile da će zaposliti nove ljude, na skoro 37 odsto, dok se broj kompanija koje će otpuštati smanjio na 6,3 odsto.

Na kraju, glavna tema za kompanije svih veličina i u svim sektorima je zdravstveno stanje njihovih radnika. Dok su prošle godine gledale kako da obezbede da se njihovi zaposleni ne zaraze virusom, ove godine je pitanje kako obezbediti trajnu zaštitu od Kovida i to vakcinacijom.

Tako je 50,5 odsto kompanija ocenilo da njihovo poslovanje zavisi od broja vakcinisanih zaposlenih, dok je 35,8 odsto njih pak ocenilo da poslovanje ne zavisi od vakcinacije.

Takođe, dve trećine kompanija je istaklo da kompanije treba da olakšaju vakcinaciju za sve koji to žele , dok 62 odsto njih smatra da kompanije treba da pomognu kod informisanja randika. Tek 18 odsto kompanija smatra da ne treba da se mešaju u pitanje vakcinacije svojih radnika jer je to lična odluka zaposlenog.

* Izradu sadržaja podržala Ambasada SAD u okviru projekta “Ekonomska saradnja Srbije i SAD”. Stavovi izneti u tekstu su stavovi autora i nužno ne izražavaju stavove Vlade SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari