Direktor Generalnog inspektorata Ministarstva poljoprivrede Dušan Pajkić kaže za Danas da su inspekcijski organi utvrdili samo sitnije propuste u kontroli rada otkupnih mesta za poljoprivredne proizvode.

– Do 30. juna obavljena je kontrola 16 otkupnih mesta i podneto je nekoliko prijava za privredni prestup, ali i prekršajnih prijava. Prijave su podnete zbog raznih prestupa, među kojima je najčešći nedostatak dokumentacije, a na pravosudnim organima je da „odrežu“ kaznu. Inspektori kontrolišu uslove otkupa i skladištenja, proverava dozvole za bavljenje tom delatnošću, da li otkupno mesto zavedeno u registar i da li je prisutno lice koje može da kontroliše otkup i procenjuje kvalitet ponuđene robe. Inspektori Generalnog inspektorata obezbeđuju da procene kvaliteta budu korektne – ističe Pajkić.

Uprkos tome, problemi sa otkupom se nastavljaju pre svega zbog nezadovoljstva proizvođača maline, višnje i pšenice cenom, a neki od njih i dalje su ubeđeni da su žrtve kartelskog dogovaranja otkupljivača. Ministarstvo trgovine juče je zvanično saopštilo da će Direkcija za robne rezerve otkupiti 65.714 tona merkantilne pšenice ovogodišnjeg roda po ceni od 13 dinara po kilogramu (PDV je uračunat u cenu). Otkup će biti realizovan preko Produktne berze u Novom Sadu, a sredstva u iznosu od 854,2 miliona dinara obezbeđena su iz budžeta.

– Čvrsto verujem da se „veliki igrači“ dogovaraju i da određuju cenu pšenice. Srećom ne uspevaju uvek. Pre dve godine u žetvi su nudili 10 dinara za kilogram, a na kraju godine cena je dostizala 23 dinara. Ove godine, pretpostavljam, neće tako biti – rekao nam je Aleksandar Bošnjak, direktor Zemljoradničke zadruge Ravangrad.

On kaže da seljaci često sumnjaju da im se zakida na vagi i na kvalitetu proizvoda. Indikativno je, ističe Bošnjak, da službe koje kontrolišu kvalitet roba plaćaju vlasnici silosa, mlinova, prerađivači i otkupljivači. Dokaza obično nema, pa sve ostaje na sumnjama.

U Jablaničkom okrugu preduzeće Porečje iz Vučja otkupljuje celokupni rod višanja. Odmah se isplaćuje 10 dinara po kilogramu, a ukoliko na nivou države bude dogovorena veća cena spremni su da je koriguju. Direktor Porečja Svetomir Marjanović kaže za Danas da ne strahuju od kontrole inspekcijskih organa Ministarstva poljoprivrede i dodaje da nepravilnosti u otkupu ipak ima.

– Znamo za nekorektno ponašanje pojedinih otkupljivača, ali se nadamo da će naši kooperanti i dalje, kao i do sada, nastaviti saradnju sa nama – ocenjuje Marjanović.

Ipak, višnjari nisu zadovoljni otkupnom cenom i zato su počeli masovnu seču višanja. „Ne mogu da trpim ravnodušni odnos države, ali i ucenu nakupaca i prekupaca“, kaže Milorad Marković iz Rudara, koji je već posekao 250 stabala višanja. Ogorčeni ovogodišnjom otkupnom cenom i ponašanjem države, seljaci u Trnjanu, Strojkovici, Bunuši, Radonjici i drugim leskovačkim selima masovno krče zasade. „Sami smo dozvolili da nas ucenjuju jer se kvaziotkupljivači bogate na našoj muci“, kaže Jovica Tasić, koji je posekao deo svog višnjika u blizini sela, što je namerava da učini i njegov brat Boško, koji ima oko 1.200 stabala.

S druge strane, Vitomir Tomić, direktor užičkog preduzeća Jugent, koje se bavi i otkupom malina, rekao je Danasu da nisu tačne optužbe o stvaranju kartela otkupljivača kako bi oborili cenu tog voća.

– Budalizam je teza o kartelskoj zaveri hladnjača. Malina se ove godine otkupljivala za 50 do 130 dinara. Kakav je to monopol? Monopol bi bio da smo svi platili istu cenu. Zašto prošle godine niko nije govorio o monopolu hladnjača i otkupljivača kada smo svi malinu isto platili i to po enormno visokoj ceni – dodao je Tomić.

On smatra da bi interes države trebalo da bude proizvodnja bezbedne hrane, a ne da neko tera otkupljivače da kupuju buđavu malinu. „Da proizvođači ne bi potpuno propali, mi i takvu malinu otkupljujemo, ali poštujemo pravilnik o klasifikaciji njenog kvaliteta“, istakao je Tomić.

Ovogodišnji rod pšenice prosečan

Beograd – Ovogodišnji rod pšenice u Srbiji biće prosečan ili nešto ispod proseka i iznosiće oko dva miliona tona, izjavio je juče ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Saša Dragin. Dragin je istakao da obilne padavine neće dobro uticati na domaće useve. Kada je reč o ovogodišnjoj otkupnoj ceni pšenice, Dragin je kazao da tu cenu određuje tržište i da Vlada Srbije ne može da utiče na nju, ali može da utiču na to da otkup bude regularan. Sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije Milan Prostran izjavio je da u Srbiji nema poplava useva, ali bi obilne kiše mogle da utiču na kvalitet pšenice i smanje ukupni rod, ali ne u značajnom obimu. On je naglasio da „to ne bi bi trebalo da ugrozi naše bilanse hrane“. Tanjug

 

Inspektori bez goriva

Koordinator republičke poljoprivredne inspekcije za Sremski okrug Danka Božić kaže da na otkupnim mestima poljoprivrednih proizvoda nema varanja. Inspekcija ima pune ruke posla i svakodnevno su na terenu, a najveći problem im predstavlja nedovoljno goriva za obilazak otkupnih mesta. „Izvršili smo jedanaest kontrola i za sada nema pritužbi na rad otkupnih stanica. Proizvodi se predaju direktno pred proizvođačem, tu se mere i ocenjuje kvalitet tako da proizvođač ima šansu da odmah regauje i ne preda svoj proizvod, ukoliko smatra da ima nepravilnosti i zakidanja“, kaže Danka Božić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari