Reciklažni centar u Novoj Varoši: Poslovanje bremenito problemima 1Foto: Pixabay/ Hans

Otvaranje reciklažnih dvorišta u opštinama Nova Varoš, Prijepolje, Priboj i Sjenica jedan je od primarnih ciljeva Regionalnog plana upravljanja otpadom za period od 2011. do 2021.

Nakon skoro deset godina od usvajanja ovog strateškog dokumenta, reciklažni centar formiran je, međutim, jedino u Novoj Varoši. NJime gazduje Komunalno preduzeće „3. septembar“, koje zbog nedostatka radne snage i finansijskih sredstava za dodatna ulaganja nije u mogućnosti da ovu službu osposobi za rad u punom kapacitetu.

Reciklažni centar u naselju Branoševac otvoren je u drugoj polovini 2013. godine. Reč je o uređenom prostoru u kojem se otpad na propisan način prikuplja, razvrstava i tretira do oblika pogodnog za transport i dalju reciklažu. U njemu se trenutno sabira, sortira, balira i skladišti karton, papir, najlon i pet ambalaža.

– Na godišnjem nivou se u proseku tretiralo oko 30 tona kartona, osam tona najlona i oko dve do tri tone PET ambalaže. U poslednje vreme se, međutim, radi smanjenim kapacitetom jer unutar kolektiva nemamo dovoljno radnika, a ni mogućnosti novog zapošljavanja zbog još uvek važeće uredbe o zabrani zapošljavanja u državnom sektoru. Trenutno je na ovim poslovima angažovan svega jedan zaposleni. Na lokaciju Reciklažnog centra od nedavno je preseljen i vozni park preduzeća, što nam zbog skučenosti prostora pravi dodatni problem – kaže Zoran Mirosavljević, rukovodilac radne jedinice Čistoća i mehanizacija pri ovdašnjem Komunalnom preduzeću.

Reciklažno dvorište od opreme poseduje liniju za separaciju otpada, liniju i presu za baliranje, kontejnere za prikupljanje odvojenog otpada, vage za merenje bala, kao i perforator, koji se, prema rečima Mirosavljevića, koristi za bušenje plastičnih flaša i njihovu pripremu za presovanje. Na 17 lokacija u gradu postavljena su i po četiri kontejnera za prikupljanje reciklažnog otpada, koji se potom odvozi na preradu. U cilju uspešnijeg uklanjanja otpada, a i poslovanja, Reciklažni centar sarađuje sa lokalnom samoupravom, školama, bankama, kao i sa delom privrednika. Svi oni kada sakupe dovoljnu količinu uglavnom papira i kartona pozivaju radnike RC da ga pokupe i transportuju do skladišta na Branoševcu.

Prikupljeni materijal prodaje se potom ovlašćenim operaterima koji poseduju odgovarajuće dozvole u skladu sa propisima o kretanju otpada. Komunalci , međutim, nisu optimisti da će se obim posla u centru povećati u bliskoj budućnosti , jer su u ovom poslu prepušteni sami sebi, bez previše brige od strane osnivača – Opštine Nova Varoš.

– Istina je da smo Komunalnom preduzeću natovarili veliki deo poslova koji oni zbog manjka radnika ne mogu u potpunosti da odrade. Angažovani su dodatno i na uređenju grobalja i izgradnji vodovoda, tako da su desetkovani na poslovima u RC. Istina je i da se kao lokalna samouprava u dovoljnoj meri nismo bavili ovim problemom i sa takvom praksom se mora prestati. Jer su donatori , Opština i država dosta sredstava i napora uložili da se ovaj centar otvori , uz očekivanja da bi zahvaljujući ovom pogonu trebalo da se smanji broj smetlišta i u perspektivi produži vek buduće regionalne sanitarne deponije – smatra predsednik novovaroške opštine Radosav Vasiljević i obećava značajnije angažovanje lokalne samouprave na polju unapređenja rada RC.

Opremu za Reciklažni centar finansirala je Evropska unija preko programa EU PROGRES i to sredstvima u iznosu od 7,3 miliona dinara. Zahvaljujući projektu „CLEAN“ Komunalno preduzeće dobilo je i novih 68 kontejnera za razvrstavanje smeća. Otvaranje Reciklažnog centra dodatno su finansijski podržali i resorno Ministarstvo I Opština, a sve sa ciljem unapređenja životne sredine, ali i ostvarivanja profita.

– Očekujemo da bi Reciklažni centar u Novoj Varoši već do kraja 2013. godine trebalo da radi punim kapacitetom i da zapošljava desetak radnika. Otvaranje ovog pogona je u skladu sa nacionalnom i lokalnom strategijom upravljanja otpadom, ali je reciklaža važna I zbog ekonomskog razvoja. Očekivani profit za 2015. mogao bi biti oko 18.000 evra, a procenjujemo da bi 2033. godine ta cifra mogla da iznosi oko 200.000 evra – istakao je na otvaranju Reciklažnog centra pre šest godina Vensan Dežer, tadašnji šef delegacije EU u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari