Referendum o Rio Tintu bez konsultacije stručnjaka neodrživ 1Foto: Aleksandar Roknić

Referendum o izgradnji rudnika litijuma u okolini Loznice je legitiman način izjašnjavanja o sprovođenju investicije australijsko-britanske kompanije “Rio Tinto”, međutim, njegovi rezultati ne mogu biti obavezujući već odluku o održivosti tog projekta mora da donese struka iz oblasti rudarstva i ekologije, smatraju sagovornici Danasa.

Nedavna izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će o izgradnji rudnika litijuma u Jadru odlučivati građani na referendumu izazvala je pažnju javnosti ali ju je istovremeno i podelila.

Dok pristalice vlasti smatraju da je na stanovnicima mačvanskog kraja da odluče o tome da li rudnik treba da bude izgrađen, ekološke organizacije smatraju da je nepotreban i da umesto njega treba doneti odluku o tome da se u okolini Loznice litijum neće eksploatisati jer je to štetno po interese životne sredine kao i zdravlje građana koji tu žive.

Polemika, koja se tim povodom vodi, u žižu interesovanja je postavila dilemu da li o projektima koji mogu da dovedu do ekološke katastrofe može odlučivati laička javnost, bilo pristalice izgradnje bilo njeni oponenti iz redova ekoloških aktivista.

Profesor Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu Vladica Cvetković kaže za Danas da izjašnjavanje građana na referendumu na teme poput izgradnje rudnika nije sporno, međutim izražava sumnju da je u konkretnom slučaju moguće postići očekivani cilj bez da se promeni aktuelni politički ambijent u zemlji.

– Održavanje referenduma o izgradnji rudnika u sadašnjim okolnostima ne bi dalo validne rezultate. Sprovođenje takvog izjašnjavanja iz politikantskih razloga je potpuno pogrešno i neprihvatljivo. Ako bi se ispunio taj preduslov, dakle ako bi došlo do promene političkog ambijenta od referenduma ne treba bežati. Međutim, pre nego što bi ga raspisali nadležni bi morali da budu upoznati sa svim aspektima delovanja rudnika na životnu sredinu što znači da bi stručna javnost bila ta koja bi se izjasnila da li je eksploatacija litijuma u okolini Loznice održiva stvar ili ne. Naravno, takva ocena treba da se donese nakon dijaloga eksperata koji u datom trenutku po pitanju ove teme apsolutno ne postoji – navodi naš sagovornik.

Nemanja Nenadić, programski direktor organizacije “Transparentnost Srbija”, za Danas ističe da se odluka o izgradnji rudnika može doneti na referendumu, ali da on po našim zakonskim reešenjima ne bi mogao da bude obavezan već samo konsultativan.

– Postoje dve vrste referenduma, obavezujući i konsultativan. Prvi je onaj tip referenduma čiji su rezultati, shodno zakonskim rešenjima, obavezujući za vlast koja mora da ih sprovede. Konsultativni referendum je onaj u kome odluka većine na njemu ne znači da nadležni moraju da je sprovedu. Kada je reč o eventualnom raspisivanju referenduma za izgradnju rudnika litijuma u Srbiji, njegov ishod zakonski gledano ne bi bio obavezujući za nadležne. Dakle u pitanju bi bio konsultativni referendum. Ono što je sasvim izvesno je i da predsednik Srbije ne bi imao ništa u vezi sa odlukom o njegovom raspisivanju. Nju bi donele ili republičke vlasti ili lokalna samouprava. Konkretan problem u Srbiji vezano za referendumski izjašnjavanje je što nije precizirano na koji način se finansira referendumska kampanja – zaključuje Nenadić.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Referendum o Rio Tintu bez konsultacije stručnjaka neodrživ”

  1. Samo neka rio tinto spremi po 3000din za glas i neka ne brine. Mi odavno prodajemo veru za veceru

  2. Molim vas, kakve su ovo gluposti. Dok Studija uticaja na životnu sredinu nije ni završena naš narod sve zna, da će se sve zagaditi, da je ovo neisplativobi štetno za Srbiju itd. Zašto lepo ne kažete da ste uvukli jedan svetski projekat u blato srpske politike.

  3. Srbiji nisu ni potrebne nikakve institucije niti strucnjaci, pravnici, lekari, inzenjeri. Preovladalo je misljenje da je za sve dovoljna ulica i vecina. To je takav pad svih vrednosti jednog drustva, gde se ne ceni znanje, strucnost i kultura, a ceni se populizam nemorala. Kako obican gradjanin moze da odlucuje o necemu za sta je potrebno ogromno strucno znanje i jos toliko iskustvo. Ne secam se da je iko sa Rudarsko-Geoloskog fakulteta pitan sta misli i da li postoji dovoljno informacija da bi neko od najstrucnijih autoriteta sa te institucije dao svoje misljenje.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.