U srpsku privredu je Rajfajzen banka do sada plasirala više od milijardu evra i namera nam je da i dalje ostanemo lider ne samo u kreditiranju privrede nego i u svim drugim parametrima bankarskog poslovanja, rekao je otvarajući Četvrtu privrednu konferenciju „Kreativno bankarstvo“ Oliver Regl, predsednik Izvršnog odbora Rajfazen banke.

U srpsku privredu je Rajfajzen banka do sada plasirala više od milijardu evra i namera nam je da i dalje ostanemo lider ne samo u kreditiranju privrede nego i u svim drugim parametrima bankarskog poslovanja, rekao je otvarajući Četvrtu privrednu konferenciju „Kreativno bankarstvo“ Oliver Regl, predsednik Izvršnog odbora Rajfazen banke. On je najavio širenje poslova ove banke u oblasti faktoringa i projektnog finansiranja kao i unapređenje rada investicionih fondova i lizinga nekretnina i operativnog lizinga.

Ne odustaje se od Saveta guvernera

Izmene Zakona o NBS su pri kraju i ključna izmena se odnosi na uvođenje Saveta guvernera umesto sadašnjeg Saveta Narodna banke Srbije. Taj savet će imati ingerenciju da na neke odluke guvernera daje saglasnost a o nekim mišljenje. Time se samostalnost NBS ne umanjuje, možda se samo umanjuje samostalnost guvernera, ali ni to nije potpuno izvesno, objasnio je Cvetković.

-Srpsko bankarsko tržište će i dalje biti veoma perspektivno i zato je realno očekivati udvostručenje bankarske aktive do 2011. godine, naglasio je Goran Kisić, član IO Rajfajzen banke govoreći o pravcima razvoja bankarstva u Srbiji. Po njegovoj oceni, stopa rasta bankarske aktive u prošloj godini od 51 odsto, nije odraz samo niske baze, već pre svega mera monetarne politike koja je vođena.
-Bankarski sektor očekuje da će biti održana cenovna stabilnost i da će u narednom periodu doći do pada kamatnih stopa za dinarske proizvode, ali će to zahtevati dokapitalizaciju kod nekih od banaka kao što su Komercijalna, Agrobanka, AIK, Metals i Univerzal banka. Na to nas tera i centralna banka svojom odlukom o vezivanju plasmana stanovništvu za vrednost 150 odsto sopstvenog kapitala, što je jedna od poslednjih mera NBS kako bi bilo usporeno zaduživanje stanovništva. Što se privrede tiče, ona će nastaviti da se direktno zadužuje u inostranstvu kao što je činila i ove godine kada su krediti koje je naša banka plasirala privredi bili 212 milioan evra a direktno zaduživanje naših klijenata u inostranstvu 580 miliona evra. U junu prošle godine odnos je bio drugačiji. Tada je privredi bilo usmerno 550 miliona evra iz našeg portfelja, a ona se u inostranstvu direktno zadužila za samo 35 milioan evra, naglasio je Kisić.
Mirko Cvetković, ministar finansija u Vladi Srbije potvrdio je da Vlada priprema startegiju o završetku privatizacije u bankarskom sektoru. Komercijalna banka će biti dokapitalizovana sa 100 miliona evra a država će prodati i svoj manjinski paket u Agrobanci pod određenim uslovima.
-Što se ostalih banaka tiče, ne žuri nam se sa prodajom jer nam pare u budžetu nisu preko potrebne s obzirom na to da imamo još oko milijardu evra izdvojenih sredstava od prodaje Mobtela. Nastojaćemo da nađemo dobre strateške partnere za Kredi banku, Poštansku štedionicu i Privrednu banku Pančevo, gde je država većinski vlasnik, što neće biti lako, rekao je Cvetković.
Govoreći o makroekonomskoj situaciji u zemlji on je istakao da se očekuje da će inflacija u septembru biti do jedan odsto pre svega zbog poskupljenja poljoprivrednih proizvoda, a godišnja inflacija do osam odsto. U ovoj godini BDP će porasti za oko sedam odsto i dostići će oko 30 milijardi evra ili 4000 evra po glavi stanovnika. Što se tiče javne potrošnje u narednoj godini njeno učešće u BDP će biti smanjeno ali verovatno ne za najavljenih 1,7 odsto nego nešto manje, ali će zato učešće republičkog budžeta u BDP bar za jedan odsto biti niže u odnosu na sadašnjih 24,7 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari