Stranke koje čine koaliciju u Skupštini Srbije nisu uspele da u Odboru za finansije obezbede potrebnu većinu za donošenje odluke o ponovnom izboru Radovana Jelašića na mesto guvernera Narodne banke Srbije. Za ovaj predlog glasala su šest poslanika iz redova vladajuće koalicije, dok su sedam poslanika iz redova SRS, SPS i LDP bili protiv.

Stranke koje čine koaliciju u Skupštini Srbije nisu uspele da u Odboru za finansije obezbede potrebnu većinu za donošenje odluke o ponovnom izboru Radovana Jelašića na mesto guvernera Narodne banke Srbije. Za ovaj predlog glasala su šest poslanika iz redova vladajuće koalicije, dok su sedam poslanika iz redova SRS, SPS i LDP bili protiv. Jedini koji je protivljenje ponovnom izboru Radovana Jelašića za guvernera obrazložio bio je poslanik LDP Slobodan Maraš koji je istakao da njegova partija neće glasati za ovaj predlog jer „on predstavlja deo pogodbenog paketa stranaka koji čine Vladu ali i zbog toga što se Jelašić u svom dosadašnjem radu kompromitovao“.

JELAŠIĆ: Pitanje za vladajuću koaliciju

Zamoljen da prokomentariše činjenicu da njegova kandidatura nije prošla u Odboru za finansije, Radovan Jelašić istakao je da je to pitanje za vladajuću koaliciju a ne za njega. – Kako će se stvari dalje razvijati to ne zavisi od mene. Dok sam na ovoj funkciji ja ću raditi onako kako mi zakon nalaže, ali se nadam da će se prilikom izbora guvernera govoriti ne samo o tome da li ja treba da ostanem na tom mestu, nego i o tome šta je Narodna banka Srbije na čijem sam čelu bio tri godine uradila – istakao je Jelašić.

Treba reći da od osam članova odbora iz redova DS, DSS, NS i G17 Plus nije bilo prisutno dvoje, što je bilo odlučujuće prilikom glasanja. Osim opravdanog odsustva Nenada Bogdanovića bilo je vidno odsustvo poslanika G17 Plus Dejana Jovanovića. Obrazloženje koje se naknadno moglo čuti je da su u G17 Plus bili iznenađeni što se na dnevnom redu sednice odbora uopšte našlo glasanje o izboru guvernera, iako je u sazivu jasno stajalo da će i to uz Predlog zakona o izmenama zakona o Državnoj revizorskoh instituciji koji je inače dobio podršku odbora, biti tema rasprave.
Objašnjavajući šta dalje sledi nakon ovakve odluke odbora, Jorgovanka Tabaković, predsednik Odbora za finansije kaže da je „svaki scenario moguć“ ali ona rešenje vidi ili u tome da vladajuća koalicija naknadno obezbedi većinu i Odbor ponovno glasa o predlogu o izboru Jelašića, ili da tu većinu obezbedi za nekog drugog kandidata. Ima, međutim, mišljenja da po zakonu ne može da se ponovo na dnevni red stavlja izbor kandidata koji je već odbijen, ali se u tom slučaju postavlja pitanje čvrstine koalicionog sporazuma u kome je, bar kako je javnosti predstavljeno, mesto guvernera zaista bilo predmet dogovora i svi su se složili sa zahtevom G17 Plus da na tom mestu i dalje ostane Radovan Jelašić. Božidar Đelić, potpredsednik Vlade potvrdio je da nema dilema u vezi sa ostankom Radovana Jelašića na mestu guvernera, uz konstataciju da se guverner bira na pet godina. U međuvremenu se, međutim, moglo čuti da vremenski rok na koji bi sada bio biran guverner zapravo jeste sporan i da postoje različite varijante o tome kako bi moglo da bude pronađeno rešenje koje bi zadovoljilo i član 5. Zakona o sprovođenju Ustava ali i stranačke apetite. Jedno je da se guverner bira na pet godina iza čega stoji DSS. Drugo je da se izmeni Zakon o Narodnoj banci tako da u njemu stoji da se prvi guverner posle promene Ustava bira na dve godine, što bi se poklopilo sa punim mandatom Radovana Jelašića, a potom da se guverneri biraju na pet godina. Ovo je, kako se tvrdi, ideja DS sa kojom se ne slaže G17 Plus koji insistira ne samo na ostanku Jelašića na ovoj funkciji nego i na petogodišnjem mandatu guvernera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari