Sudeći prema tome da se na štandu Dženeral motorsa pred početak jednog od najvećih sajmova automobila na svetu u Detroitu služio jastog i šampanjac, automobilska industrija polako izlazi iz krize. Naravno, to nije glavno merilo oporavka. Iako je u globalu evropsko tržište i prošle godine kuburilo sa prodajom, rezultati pred sajam, koji je počeo juče i trajaće do 22. januara, nisu toliko loši.

Rols-rojs je tako u 2011. prodao najveći broj automobila od svog osnivanja 1906. godine, ukupno 3.538 vozila, dok je Folksvagen prošle godine prvi put premašio cifru od osam miliona prodatih automobila.

Proizvođač luksuznih britanskih automobila zabeležio je porast prodaje od 50 odsto i u Kini a dobre rezultate imao je i u zapadnim zemljama pogođenim krizom. Broj prodatih vozila marki BMW, Mini i Rols-Rojs porastao je tako prošle godine za 14 odsto, na 1,67 miliona.

Najveći evropski automobilski koncern Folksvagen prodao je prošle godine 8,2 miliona automobila. Japanski proizvođač automobila Nisan je takođe zabeležio rekordnu proizvodnju 2011. u svojoj britanskoj fabrici u Sanderlandu na severu Engleske, zahvaljujući uspehu svog terenskog vozila Kaškai (Quashqai).

Proizvođači automobila i analitičari ocenjuju da će tokom 2012. u SAD biti prodato između 13,5 miliona i 14,5 miliona automobila, u odnosu na 12,6 miliona koliko je prodato prošle i 11,6 miliona 2010. godine. Ta brojka je i dalje daleko niža od 15 do 17 miliona vozila godišnje koliko je prodavano u deceniji pre pada tržišta automobila 2008. „Na svetskom nivou očekuje se da će broj prodatih vozila porasti sa 70 miliona automobila 2012. na 110 miliona 2020,“ rekao je juče u Detroitu generalni direktor Mercedesa Diter Ceče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari