Rezultati NIS pod uticajem globalnih faktora 1Foto:Promo

Posledice epidemije novog korona virusa i kriza na tržištu imaće značajаn uticaj na rezultate naftnih kompanija u 2020. godini, ali uprkos tome NIS neće odustati od kapitalnih investicija i dalje modernizacije kompanije, rekao je Anton Čerepanov, zamenik generalnog direktora i finansijski direktor NIS-a.

On je u intervjuu za Bilten Nacionalnog naftnog komiteta Srbije kazao da se naftna industrija širom sveta suočava sa dve vrste udara.

S jedne strane, reč je o dramatičnom padu vrednosti nafte, koja je samo u jednom danu u martu izgubila čak 30 odsto vrednosti. Sa druge strane, imamo i drastičan pad potražnje usled pandemije korona virusa i usporavanja privrednih aktivnosti širom sveta.

Došli smo u situaciju da se potražnja praktično prepolovi u odnosu na periode normalnog poslovanja. Kombinacija ova dva faktora već se odrazila na finansijske rezultate i likvidnost naftnih kompanija, bez izuzetka. Takav gubitak će ostaviti značajne posledice ne samo na poslovanje u 2020. godini, već i na planove u narednom periodu“, rekao je Čerepanov.

Prema njegovim rečima, iako će NIS smanjivati kapitalne i operativne troškove u narednom periodu, neće biti ušteda na račun najvažnijih investicija koje će obezbediti dalji razvoj kompanije nakon okončanja kriznog perioda.

Tu pre svega mislimo na Duboku preradu u Rafineriji nafte Pančevo i Termoelektranu-toplanu Pančevo. Takođe, od velike važnosti nam je dalje ulaganje u istraživanje i proizvodnju nafte i gasa, kao i u nastavak razvoja naše maloprodajne mreže. Pored toga, velike koristi očekujemo i od digitalnih projekata koje smo započeli, te ćemo svakako nastaviti sa finansiranjem onih koje vidimo kao najperspektivnije i najisplativije, i koji će naše poslovanje učiniti još efikasnijim i bezbednijim“, rekao je finansijski direktor NIS.

Čerepanov je zaključio da će prioriteti NIS-a u nastavku godine biti očuvanje likvidnosti kompanije i socijalna stabilnost zaposlenih, uz povećanje efikasnosti poslovanja u svim segmentima biznisa.

Moramo se neprestano prilagođavati tržišnim uslovima i težiti da iskoristimo svaku šansu. Sproveli smo mere za smanjenje operativnih i administrativnih troškova, prioritetizaciju investicija i svakodnevno radimo na povećanju operativne efikasnosti u svim segmentima poslovanja. Svakako da nam je u ovim uslovima prioritet održanje likvidnosti kompanije. Kombinacijom navedenih mera, verujem da ćemo ispuniti zacrtane ciljeve“, naveo je Čerepanov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari