Javni poziv za prodaju Robnih kuća Beograd biće objavljen do kraja ovog meseca, odmah nakon kompletiranja neophodne tehničke dokumentacije. Svako odlaganja prodaje umanjuje stečajnu masu, jer se mesečne obaveze kreću između milion i milion i po evra, tako da je interes svih poverilaca da se stečaj okonča što pre.

Javni poziv za prodaju Robnih kuća Beograd biće objavljen do kraja ovog meseca, odmah nakon kompletiranja neophodne tehničke dokumentacije. Svako odlaganja prodaje umanjuje stečajnu masu, jer se mesečne obaveze kreću između milion i milion i po evra, tako da je interes svih poverilaca da se stečaj okonča što pre. Podsećam da su RK Beograd još 1995. godine ušle u predstečajni postupak, da je odluku o uvođenju stečaja Trgovinski sud u Beogradu doneo u maju 2002. godine, a u oktobru 2003. godine odlučeno je da se imovina unovči. Tek u martu 2006. godine, prema odredbama novog Zakona o stečaju, Agencija za privatizaciju imenovana je za stečajnog upravnika i u tom trenutku ukupan dug preduzeća iznosio je 80 miliona evra, dok je sada dostigao cifru od 93 miliona evra – izjavio je juče na konferenciji za novinare Rade Šević, direktor informativne službe Agencije za privatizaciju.
On je radnicima RK Beograd, posebno onima koji su se odlučili na štrajk glađu, poručio da odustanu od takvog oblika protesta, jer time ne mogu da utiču na Agenciju za privatizaciju da donese odluke koje nisu u skladu sa zakonom.
– Spornom se smatra odluka o unovčenju imovine koja je doneta pre tri godine, ali Viši trgovinski sud je potvrdio da takav zaključak sudije Trgovinskog suda u Beogradu, donet po odredbama prethodnog zakona, predstavlja ekvivalent odluke o bankrotu, i Agencija je dužna da prema tom aktu postupa – rekao je Dejan Jokić, direktor Centra za stečajeve u Agenciji za privatizaciju i naglasio da je proverom utvrđeno da nije bilo nepravilnosti u radu stečajnog upravnika.
To je potvrdila i Gorica Golubović, supervizor Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, zadužene za kontrolu stečajnih postupaka koji se vode po novom Zakonu o stečaju. „Nisu uočene nepravilnosti, niti nam je štrajkački odbor dostavio validne podatke o eventualnim nezakonitostima u periodu od marta prošle godine, dok za kontrolu prethodnog perioda nemamo ovlašćenja“, istakla je Golubović.
– Odluku o bankrotu podržao je Odbor poverilaca, i nakon što je Viši trgovinski sud potvrdio zaključak o unovčavanju imovine, krajem prošle godine doneta je odluka da se to realizuje putem javnog nadmetanja. Treba imati u vidu da više od polovine ukupnih potraživanja prema RK Beograd, imaju četiri banke koje se i same nalaze u stečaju, i čijim je poveriocima cilj da što pre naplate svoja potraživanja. Prema radnicima, dugovanja iznose oko 20 miliona evra, ili oko 19 odsto ukupnog duga, i oni takođe imaju status poverioca, a ne, kao što se predstavljaju i status akcionara, jer svojinska transformacija preduzeća Robne kuće Beograd nije izvršena – izjavila je Gordana Jovanović, predsednik Odbora poverilaca Robnih kuća Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari