RSE: Uprava Carina Srbije od 30. maja nije vraćala kamione sa Kosova 1Kamioni Ilustracija: Pixabay/Schwoaze (Ilustracija)

Uprava Carina Srbije od 30. maja nije vraćala kamione koji su prevozili robu koja je poreklom sa Kosova, navodi se u odgovoru Uprave Carina za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Na pitanje da li je od 30. maja, kada su uvedene nove trgovinske mere kosovske vlade, Carina vraćala kamione sa kosovskom robom koji poseduju dokumenta sa oznakom „Republika Kosovo“, iz Uprave Carina Srbije odgovaraju da vraćanja nije bilo jer je „u dokumentaciji korišćena oznaka ‘XK’ koja je u skladu sa statusno neutralnim označavanjem“ Kosova.

Kada je reč o kamionima sa robom iz Srbije, u odgovoru Carine se navodi da je sa Kosova vraćeno ukupno šest kamiona.

Svih šest kamiona su, stoji u odgovoru, vraćeni sa prelaza Merdare i Končulj, dok na prelazima Rudnica i Brnjak nije bilo vraćanja kamiona sa robom iz Srbije.

„Na izlaznoj strani carinskih punktova Merdare i Končulj stoji 35-40 kamiona koji nisu ni pokušali da pređu sa robom, jer ne ispunjavaju uslove koji se tiču dokumentacije koju zahteva prištinska strana“, piše u odgovoru Uprave Carina, gde se dodaje da su se vozači o uslovima koje traži kosovska strana informisali prelazeći peške na teritoriju Kosova.

Sa prelaza Rudnica i Brnjak, odgovaraju iz Uprave Carina, kamioni sa robom iz Srbije nisu vraćani „jer nisu ni pokušavali da pređu granicu svesni da dokumentacija koju poseduju ne ispunjava uslove koje zahteva prištinska administracija“.

„Sa ovih punktova nije vraćen ni jedan kamion. Na srpskoj strani punkta Rudnica čeka oko 55 kamiona, a prema informacijama iz sistema ka tom punktu upućeno je oko 130 kamiona čiji se dolazak očekuje“, stoji u odgovoru, uz napomenu da na Brnjaku čeka pet kamiona, i da je „u najavi dolazak još oko 25“.

Iz Carine napominju i da tranzit robe iz Srbije u druge države preko Kosova „funkcioniše bez problema“.

„Samo je na punktu Rudnica vraćen jedan srpski kamion koji je prevozio robu ka Albaniji“, navodi se u odgovoru Uprave Carina.

Podaci kosovske carine se, međutim, razlikuju. Ranije je portparol Carine Kosova Adriatik Staviljeci (Stavileci) potvrdio za RSE da je usled sprovođenja novih mera reciprociteta Vlade Kosova, koje su donete 30. maja, iz Srbije vraćeno 15 kamiona robe.

Vlada Kosova je u subotu, 30. maja uvela dodatne trgovinske mere Srbiji, zabranivši upotrebu dokumenata za poljoprivredne i industrijske proizvode koji koriste „nazive mesta koji sadrže elemente koji su u suprotnosti sa Ustavom Kosova, bez imenovanja države, koji se ne oslovljavaju sa Republika Kosovo, i sadrže bilo kakav element koji poriče nezavisnost i suverenitet Republike Kosovo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari