RTB Bor redovno izmiruje sve obaveze iz UPPR-a 1Blagoje Spaskovski

Krajem novembra Unapred pripremljeni plan reorganizacije preduzeća (UPPR) RTB Bor potvrđen je u Privrednom apelacionom sudu u Beogradu i RTB Bor redovno izmiruje sve svoje obaveze iz UPPR-a izjavio je generalni direktor borske kompanije Blagoje Spaskovski.

– Potvrda UPPR-a u beogradskom Apelacionom sudu obavezuje nas da sve što nalaže ovaj pravno-ekonomski dokument i izvršimo jer su RTB Bor, u vreme realizacije UPPR-a, dugovi otpušteni, a ne otpisani. Neispunjenje bilo koje obaveze odvelo bi RTB Bor u stečaj i zato je to velika obaveza koja se mora poštovati, kao i svaka druga sudska presuda.-navodi Spaskovski prema čijim rečima je borski kombinat bakra platio sve obaveze za javne prihode -rudnu rentu, ekološku taksu, prihode lokalnim samoupravama Bora i Majdanpeka, a redovno se, pored zarada i tekućih obaveza dobavljačima, izmiruje i rata kredita uzetog od kanadske EDC banke za izgradnju nove topionice u Boru.

– Uplaćeno je ukupno 489 miliona dinara. Od toga je borska opština dobila 134, a majdanpečka 37 miliona dinara. Izmirili smo i ostale lokalne obaveze, pa je po tom osnovu borska opština dobila 17, a majdanpečka dva i po miliona dinara. Moram priznati da smo počeli da izmirujemo i obaveze za struju. Platili smo novembarski račun od 439 miliona dinara za potrošenu električnu energiju u tom mesecu. Uplaćena je, takođe, i šesta rata kredita za novu topionicu u iznosu od devet miliona dolara. Toliko, sa kamatom, vredi jedan anuitet. Od obaveza preuzetih iz UPPR-a ostalo nam je da objavimo tender za profesionalni menadžment i da nastavimo da ispunjavamo ostale obaveze – izjavio je Blagoje Spaskovski.

RTB Bor redovno izmiruje sve obaveze iz UPPR-a 2

RTB Bor

Od decembra sledeće godine, uz izmirivanje obaveza iz tekućeg poslovanja, RTB Bor će morati da izdvaja dodatnih 1,2 miliona evra za obaveze preuzete iz UPPR-a. Uz to, plaćaće i kredit za novu topionicu do 15. juna 2020. godine. Mesečna otplata od 1,2 miliona evra u naredna 84 meseca, jesu dugovi kompanije iz perioda do 2009. godine, jer 864 miliona evra ili 75 odsto tog duga, potiče iz perioda pre 2009. godine, objašnjava Spaskovski.

– Istorijski dug RTB-a Bor „težak“ milijardu evra nije se mogao vratiti iz tekuće proizvodnje i zato je urađen UPPR. Do 2000. godine RTB Bor i tadašnje rukovodstvo zadužili su preduzeće za 586 miliona evra. Tu sumu čine krediti Pariskog i Londonskog kluba poverilaca, kratkoročni komercijalni krediti, krediti i metal Standard banke i grčkog „Mitilineosa“, dug prema NIS-u i Narodnoj banci Srbije, kao i ostale kreditne linije i avansi iz tog vremena. Od 2001. do 2008. godine RTB Bor je zadužen za dodatnih 277,5 miliona evra i taj novac uglavnom je, preko Fonda za razvoj, uzet za subvencionisanje plata, regulisanje doprinosa za PIO, poreza i doprinosa za zdravstveno osiguranje. Tada je, sasvim precizno, RTB Bor, za sve pomenuto zadužen sa 160 miliona evra. Za to vreme, takođe, nije plaćana struja i opet nije vraćen metal grčkom „Mitilineosu“. Tokom tog razdoblja prodato je i 15 preduzeća u sastavu RTB Bor. – kaže direktor RTB Bor navodeći da su tri firme, FOM Prokuplje, Fabrika ventila i Fabrika abraziva prodate iz stečaja, a osam ih je privatizovano prodajom kapitala-Fabrika bakarnih cevi Majdanpek, Fabrika kablova u Zaječaru, Fabrika mernih transformatora u Zvezdanu, „Elid“ u Donjem Dušniku, Jugotehna u Beogradu, Jugotehnika u Nišu, Fabrika folija u Boru i „14. avgust“ u Sokobanji. Fabrika lak žice i Fabrika opreme i delova privatizovane su prodajom imovine, a bez obaveza, dok je Institut za rudarstvo i metalurgiju podržavljen, a majdanpečka Industrija plemenitih metala još uvek nije prodata.

– Sva nabrojena preduzeća gradio je RTB Bor i u njih, procene kažu, uložio 370 miliona dolara. Privatizacioni prihod je, međutim, bio tek 36,2 miliona dolara, a RTB Bor je od te sume pripalo tek 12,8 miliona dolara. Danak privatizaciji nije platio samo RTB Bor, već i radnici jer je u tim preduzećima ukupno radilo 8.800 radnika, a sada ih je, u tih 15, manje od 2.000. Direktori RTB Bor u to doba bili su Borivoje Stojadinović,do maja 2006. i Miodrag Conić, do oktobra 2008. godine. Krajem 2001. godine, RTB Bor je dobio i prve subvencije za isplatu zarada. Sredstva, koja su bila bespovratna, dobio je tadašnji generalni direktor Basena Dragoslav Gusković. Nakon toga, sredstva za subvencionisanje zarada dobijana su od Fonda za razvoj i to kao krediti za posebne namene. To se dešavalo u mandatu Borivoja Stojadinovića i taj dug, od 60 miliona evra, uključen je u UPPR – rekao je Blagoje Spaskovski na konferenciji za novinare održanoj u Boru.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari