RTB ima bakra za još 100 godina 1

Rudnik bakra Majdanpek može da ostvari najveći profit za RTB Bor jer tamo ruda ima veći sadržaj bakra i zlata, a oba metala danas imaju dobru cenu.

Zato je strateški zadatak kompanije da planski, projektantski i tehnički otkrije „Južni“, a potom i „Severni revir“ i što pre dođe do rezervi od 370 miliona tona rude – kaže generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski, a prenosi „Kolektiv“, dodajući da se iz ukupnih rezervi Majdanpeka može se izvući oko milion i po tona bakra i više od 30 tona zlata što vredi mnogo milijardi dolara.

Prema rečima Spaskovskog, Rudnik bakra Majdanpek je dugo neodgovorno vođen i da je 2009. godine u kopu „Južni revir“ bilo 20 miliona kubika vode. Odvodnjavanje i raskrivanje sa kojim se krenulo odmah, 2014. prekinula je ledena kiša, nedelju dana bez struje i veliko klizište, a sanacija svega toga trajala je punu godinu.

– Tamo mnogo kasni raskrivanje ležišta i zato je država opredeljena da pomogne RTB Bor da što pre dođe do majdanpečke rude i „otvori“ tamošnje kopove. Cifra od 30 miliona evra pomoći namenjenoj Majdanpeku podrazumeva upravo i pomoć u raskrivanju ležišta, odnosno nabavku rudarske opreme kojom će se taj posao obaviti brzo. A da bi efikasnost bila na visokom nivou i raskrivanje bilo dinamično, potrebno je nabaviti šest kamiona-dampera, buldožer, bušilicu i bager – navodi Spaskovski.

Osim intenzivnijeg raskrivanja ležišta, nove rudarske mašine doprineće i većoj godišnjoj proizvodnji u Majdanpeku koja treba da bude 7,2 miliona tona rude, odnosno 20 hiljada tona bakra. Zahvaljujući ovim značajnim količinama biće smanjeno i učešće uvoznog koncentrata koje sada u metalurškoj preradi učestvuje sa 40 odsto, a povećanjem proizvodnje u Majdanpeku potrebe nove metalurgije biće u potpunosti zadovoljene i kapaciteti popunjeni sa najviše 25 odsto uvoznog koncentrata.

– Nema potrebe da ponavljam da mnogo veću zaradu donosi prerada sopstvenih, a ne tuđih sirovina. Zato je Majdanpek rudnik budućnosti, rudnik koji sa sadašnjim rezervama garantuje još ceo jedan vek eksploatacije – zaključuje generalni direktor RTB Bor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari