Ako je verovati spekulacijama u energetskim krugovima, Vlada Srbije ima novog favorita za strateškog partnera Naftne industrije Srbije, a to je ruska državna kompanija Rosnjeft.
Prema pisanju sajta Enerdžiobzerver, pregovori predstavnika srpske vlade i Rosnjefta traju već dva meseca, ruska strana želi da dokapitalizuje NIS ali i insistira da se ne raspisuje tender za privatizaciju kompanije.

Ako je verovati spekulacijama u energetskim krugovima, Vlada Srbije ima novog favorita za strateškog partnera Naftne industrije Srbije, a to je ruska državna kompanija Rosnjeft.
Prema pisanju sajta Enerdžiobzerver, pregovori predstavnika srpske vlade i Rosnjefta traju već dva meseca, ruska strana želi da dokapitalizuje NIS ali i insistira da se ne raspisuje tender za privatizaciju kompanije. Dokapitalizacijom bi se Rosnjeft obavezao da investira u NIS, a zauzvrat bi dobio deo vlasništva. Prema rezultatima dosadašnjih pregovora, sve je izvesnije da će srpska država zadržati većinsko vlasništvo u nacionalnoj naftnoj kompaniji.
Ukoliko bi se pokazalo da su informacije Enerdžiobzervera tačne, bacilo bi se sasvim drugačije svetlo na odlaganje tendera za privatizaciju NIS jer je dosad preovladavalo mišljenje da je tender pomeren zbog parlamentarnih izbora u Srbiji.
– Logično je da nadležni u Vladi Srbije pregovaraju sa svim kompanijama zainteresovanim za kupovinu NIS. Međutim, izuzetno je opasno ako se to radi na netransparentan način, direktnom pogodbom. Najbolji strateški partner za NIS se može pronaći samo ako postoji jaka konkurencija, a to se da obezbediti jedino tenderskom procedurom – ističe Zorana Mihajlović-Milanović, bivši savetnik za energetiku potpredsednika Vlade Srbije. Ona smatra da bi u slučaju da se tender za NIS ne raspiše, to predstavljalo blamažu za državu koja je angažovala privatizacionog savetnika i javno obelodanila da će akcije kompanije biti prodate najboljem ponuđaču u tenderskoj proceduri. Prema njenom mišljenju, najlošije rešenje za NIS ali i za interese Srbije, bilo bi da neka velika strana kompanija uđe na mala vrata.
Portparol Ministarstva rudarstva i energetike Željko Martinović nije hteo da komentariše informacije objavljene na sajtu Enerdžiobzerver.
– Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije nije dosad nikada komentarisalo spekulacije o dešavanjima u energetskom sektoru, pa to nećemo učiniti ni ovog puta. Mogu samo da primetim, da najnovija nagađanja dolaze iz one iste „medijske kuhinje“ koja je prognozirala da će gasovod Plavi potok zaobići Srbiju, a poznato nam je da je sa Gazpromom krajem prošle godine potpisan sporazum koji predviđa da gasovod prolazi kroz našu teritoriju. Dakle, ne želimo da komentarišemo tvrdnje onih koji se bave dezinformacijama – naglašava Martinović.
Rosnjeft je dobio na značaju kada je postao kompanija, koja je pored Gasproma, najviše profitirala na likvidaciji Jukosa, kojim je rukovodio ruski tajkun Mihail Hodorokovski, koji se trenutno nalazi u zatvoru. Rosnjeft je, takođe, vlasnik najveće proizvodne jedinice Jukosa – Jugansknjeftagasa i treći je po veličini proizvođač nafte u Rusiji. Stručnjaci smatraju da je ta kompanija glavni ruski takmac medu naftnim gigantima poput Ekson mobajl korporacije i Armaka iz Saudijske Arabije. Inače, ta državna naftna kompanija proizvodi oko 1,6 miliona barela dnevno, od čega milion barela dolazi iz Jugansknjeftagasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari