Konačna odluka o nastavku privatizacije Rudarsko topioničarskog basena Bor odložena je juče nakon sednice Odbora za nadzor privatizacije RTB kako bi se svestranije razmotrila ekološka pitanja te sredine i u pregovorima sa potencijalnim kupcem obezbedila trajna rešenja tog problema, saopštila je Agencija za privatizaciju.

Konačna odluka o nastavku privatizacije Rudarsko topioničarskog basena Bor odložena je juče nakon sednice Odbora za nadzor privatizacije RTB kako bi se svestranije razmotrila ekološka pitanja te sredine i u pregovorima sa potencijalnim kupcem obezbedila trajna rešenja tog problema, saopštila je Agencija za privatizaciju. Istovremeno, medijima je prosleđeno i pismo zainteresovanosti koje je ruska kompanija Basik element uputila Vladi Srbije i resornim ministrima, nakon što je ministar ekonomije Mlađan Dinkić saopštio odluku da uđe u pregovore o privatizaciji RTB Bor sa drugoplasiranim na tenderu, Konzorcijumom ORN i Ist pointa.
„Jedna od kompanija koje posluju u sastavu SMR – Basic Element grupe, Strajkfort Limited, učestvovala je u prethodnom tenderu za privatizaciju RTB Bora, kao jedina multinacionalna rudarska kompanija.
Od završetka prethodnog tendera, mi smo pažljivo pratili razvoj događaja u vezi sa RTB Borom i aktivno smo se angažovali na pripremanju za novi tender. Zbog toga jako nas je iznenadilo saopštenje koje je Vlada uputila putem medija da će pregovore nastaviti sa konzorcijumom ORN i Ist pointa“ ističe se, između ostalog u pismu ruske kompanije i podseća da je u aprilu ove godine tadašnji ministar privrede Predrag Bubalo najavio raspisivanje novog tendera za privatizaciju RTB Bor.
Ekonomisti takođe tvrde da bi za novu vladu uputnije bilo da raspiše novi tender jer, kako su najavljeni pregovori sa drugoplasiranim konzorcijumom, vodili bi se van kriterijuma datih u tenderu, odnosno odnosili bi se na poboljšanje uslova za zaštitu životne sredine.
– Najavljujući direktne pregovore Vlada nije obezbedila fer plej uslove za sve učesnike na tenderu. Korektno bi bilo da se ili raspiše novi tender, ili da se pozovu svi učesnici sa prvobitnog tendera i predstave im se novi uslovi. I za RTB Bor bi to bilo povoljnije rešenje jer bi se došlo do najkvalitetnije ponude, a otklonile bi se sumnje u nepristrasnost vlasti. Takođe, u ponudi bi se valorizovala ne samo cena koju bi potencijalni kupac isplatio državi, nego i vrednost investicionog plana, socijalnog programa i mere zaštite životne sredine – kaže za Danas Saša Đogović, saradnik Instituta za tržišna istraživanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari