Ružić: Podrška reformi javnih finansija važna za lokalne samouprave 1Branko Ružić Foto: Beta/Saša Đorđević

„Drago mi je da su lokalne samouprave zainteresovane da unaprede svoje kapacitete i da uspostavljanjem ovog sistema ispune svoju zakonsku obavezu i doprinesu evropskom putu Srbije“, rekao je Ružić povodom potpisivanja memoranduma o saradnji projekta RELOF2 i 33 lokalne samouprave.

On je istakao da je reforma lokalnih javnih finansija deo sveobuhvatne reforme javne uprave kojom se iz korena menja način rada i način pružanja usluga, saopštilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

„Na ovoj reformi radi cela vlada, svako ministarstvo, u svojoj oblasti donosi zakone i postavlja temelje upravi koja je u službi građana i privede. Povod našeg današnjeg okupljanja su lokalne javne finansije, odnosno raspolaganje i upravljanje sredstvima iz lokalnih budžeta. Ovaj segment rada lokalne administracije, važan je deo reforme javne uprave i podrazumeva uvođenje niza procedura, procesa, kontrola i novu organizaciju posla kada je u pitanju raspolaganje parama iz budžeta lokalnih samouprava“, rekao je Ružić.

Dodao je i da uvođenje finansijske kontrole i upravljanja i boljeg nadzora nad lokalnim javnim preduzećima omogućava da čelni i najodgovorniji ljudi opština i gradova sagledaju situaciju u budžetu i povežu je sa planovima i ciljevima koje su postavili pred sebe da bi unapredili uslove života za građane u svojim sredinama i tako opravdali ukazano poverenje.

„Ovako uspostavljen sistem omogućava veće uključivanje građana u rad lokalnih samouprava i njihov rad čini transparentnijim“, rekao je ministar.

Zamenica direktora Švajcarske kancelarije za saradnju Sibil Hegler istakla je da Švajcarska neguje principe transparentnosti i odgovornosti na centralnom i lokalnom nivou, kao i da je podrška lokalnim samoupravama ključna, posebno imajući u vidu da su one najbliže građanima.

„Sama činjenica da postoji spremnost i ovakva posvećenost gradonačelnika i predsednika opština da unaprede znanja u oblasti upravljanja javnih finansija je pobeda za sve nas“, kazala je Hegler.

Direktorka projekta RELOF2 Ana Jolović poručila je da taj projekat sada podržava 33 opštine, ali da će 2022. godine biti upućen nov poziv koji će obezbediti podršku i drugim lokalnim samoupravama.

Švajcarski sekretarijat za ekonomske poslove (SECO) je 2016. godine pokrenuo prvu fazu RELOF projekta.