Ružić sa MMF-om: Fokus na planiranju kadrova 1Foto: MDULS

Ružić je objasnio da Vlada Srbije prati broj zaposlenih u organima državne uprave kroz kadrovski plan organa državne uprave koji usvaja Vlada, navodi se u saopštenju.

Svake godine u postupku pripreme budžeta organi pripremaju i kadrovski plan kojim planiraju broj zaposlenih na neodređeno i određeno vreme i broj novih pripravnika. Cilj je da Vlada usvoji celovit kadrovski plan za sve organe koji će odgovoriti na potrebe i biti usaglašen sa mogućnostima budžeta“ rekao je Ružić.

On je naglasio da isti mehanizam važi i za lokalne samouprave, koje donose kadrovski plan usaglašen sa svojim budžetima, ali i da se slični mehanizam predvidi i za javne službe – zdravstvo, školstvo, socijalnu zaštitu, kulturu i sport – gde će resorna ministarstva sagledavati pojedinačne kadrovske planove ustanova, utvrđivati potrebe i objedinjeni kadrovski plan dostavljati Vladi Srbije na usvajanje.

Ministar je najavio da će u toku sledeće godine biti pripremljen Zakon o platama državnih službenika i nameštenika i usvojeni podzakonski akti za sprovođenje svih do sada usvojenih zakona čija je primena odložena, a kao najznačajniji istakao Uredbu o koeficijentima za radna mesta iz Kataloga radnih mesta.

U završnom smo delu razgovora sa resorima o potrebama da se postojeći Katalog inovira. Iza nas su razgovori sa sindikatima o visini koeficijenata u novoj Uredbi, koji su sada predmet analiza, nakon kojih će uslediti nova serija razgovora sa socijalnim partnerima o reformi plata“, rekao je Ružić i dodao da se zajedno sa Ministarstvom finansija radi na analizi efekata tih koeficijenata na moguću platu za svako radno mestu u trenutku prelaska na novi sistem.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.