RZS: Porast građevinskih radova 1Foto: Logo

Vrednost ukupno izvedenih građevinskih radova u Srbiji u 2017. povećana je 5,5 odsto u odnosu na 2016. godinu i to je oko dva puta više od projekcije povećanja Republičkog zavoda za statitistiku (RZS) iz januara 2018, a koja je iznosila 2,8 odsto.

Uvećana procena vrednosti izvedenih građevinskih radova koju je RZS objavio u Mesečnom statističkom biltenu za decembar 2017, rezultat je veće građevinske aktivnosti u četvrtom kvartalu prošle godine u poređenju sa poslednjim tromesečjem 2016, jer su povoljniji vremenski uslovi omogućili produženo trajanje građevinske sezone, navodi se u saopštenju potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović.

Na veću procenjenu vrednost građevinskih radova uticali su i otpočinjanje radova na novim velikim infrastrukturnim projektima tokom 2017, uključujući auto-put Surčin-Obrenovac i dve deonice pruge Beograd-Budimpešta, ubrzano izdavanje e-dozvola, pojačan monitoring resornog ministarstva nad projektima u realizaciji, kao i stabilizacija privredne aktivnosti i sprovođenje mera za smanjenje rada na crno, ocenjuje se u saopštenju.

Statistika beleži i povećanu produktivnost u građevinarstvu, s obzirom da ukupna vrednost posla raste sa manjim brojem radnih sati, ističe se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari