Šabac: Sva javna preduzeća posluju pozitivno 1Foto: Šabac

Na 28. sednici Gradske skupštine Šapca glavne teme bile su programi poslovanja javnih preduzeća.

Inače, sva šabačka javna preduzeća pozitivno posluju i u poređenju sa drugim sredinama, većina usluga su jeftinije i kvalitetnije. Ukupno na dnevnom redu sednice je 21 tačka dnevnog reda.

Regionalna deponija“Srem – Mačva“ jedna je od retkih u Srbiji koja radi po po evropskim standardima, a uvodi i nove vidove poslovanja. Jedan od njih je kompostiranje organskog otpada, koji čini 60 odsto ukupnog komunalnog otpada. Dejan Pavlović, odbornik Zelenih Šabac, ukazao je da bi korišćenjem otpadnog mulja iz postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Šapcu, zajedno sa zelenim otpadom vrlo brzo donelo velike uštede. Za opremu za kompostiranje potrebno je uložiti oko 600.000 evra, a period kompostiranja sveo bi se od šest na mesec i po dana. Nedovoženjem zelenog otpada na deponiju u Mitrovicu koje bi iznelo 120.000 evra kao i korišćenjem otpadnog mulja za čije lagerovanje se izdvajaju značajna sredstva, ova investicija otplatila bi se za kratko vreme, i omogućila zaradu jer takav kompost je vrlo tražena roba.

U ovom delu sednice došlo je do replika povodom hapšenja direktora Uprave za javna plaćanja. Odbornik Udruženja građana „Selo-grad“ Dragan Stanković napomenuo je da se subvencije za poljoprivrednike ne isplaćuju i pitanje je kada će, a to je upravo zbog malverzacija u Upravi za javna plaćanja. Podsećanja radi, ova Uprava bila je jedina republička institucija u Šapcu, ali je po hitnom postupku prebačena u Beograd i zbog toga je bilo mnogo kašnjenja u korišćenju sredstava Evropske unije.

JP „Infrastruktura Šabac“ objedinjuje rad brojnih sektora, a najvažnija je realizacija kapitalnih investicija. V. d. direktora Violeta Šestić ukazala je da kapitalne investicije prelaze vrednost od milijardu dinara, i da će umnogome izmeniti izgled grada kao i nekih sela. Planirano je uređenje najvećeg šabačkog naselja Benska bara, gde će biti uloženo 170 miliona dinara, rekonstrukcija bivšeg Doma JNA u iznosu od 50 miliona dinara, rekonstrukcija najfrekventnijih ulica, Karađorđeve i Masarikove, u iznosu od oko 30 miliona dinara, a značajna sredstva ulažu se i u Sava park, nove i preko potrebne zelene površine.

Odbornik SNS Dejan Jovanović smatra da se radi o „izbornim projektima“, za pridobijanja glasača, a za to se koriste krediti. On je napomenuo da se grad zadužio sa oko 1,5 milijardi dinara, a da prethodno nisu rađeni kapitalni projekti.

U brojnim replikama, van dnevnog reda, učestvovali su šefovi odborničkih grupa dr Aleksandar Pajić i Živojin Vuletić. Pajić je napomenuo je da je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović osuđen od strane Višeg suda u Šapcu po krivičnoj prijavi za nenamensko trošenje budžeta, a da se u žalbi poziva na zastarelost postupka. Živojin Vuletić , u ime odborničke većine, ukazao je da su članovi Apelacionog suda glasali da su postupci posle 26. decembra zastareli, a da je prethodne oslobađajuće presude doneo Osnovni sud u Šapcu.

Poređenja i podsećanja

Vuletić je podsetio na sudske postupke koji plaćaju svi građani Srbije, a koje je pokrenuo Aleksandar Vučić. Od procesa LJubomiru Kosmajcu do Miroslavu Miškoviću, koji su neosnovano optuženi i uhapšeni, a obeštećenja vrlo skupa. Bilo je i poređenja o broju pristalica, pa je Pajić naveo da je SNS osvojila 22.000 glasova, što je najviše u istoriji višestranačja u Šapcu, dok je Vuletić napomenuo da i kao takva, SNS je u opoziciji kao što je prethodno bila SRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari