Nakon što su sprečili sudske izvršitelje da u petak, u pratnji policije, radi naplate potraživanja bivših radnika, popišu imovinu čajetinskog pogona Industrije motora Rakovica (IMR) u Braneškom Polju kod Čajetine. Radnici kažu da je to bio jednini način da sačuvaju svoja radna mesta.

S druge strane, dogovoreno je da dug od 60 miliona dinara za neisplaćene plate od pre desetak i više godina, koji potražuje 67 bivših radnika tog pogona, namiri IMR u Beogradu.

Svih 89 radnika tog pogona i nekoliko njihovih kolega iz fabrike u Beogradu, zatvorili su kapiju i sprečili ulazak sudskom izvršitelju i policiji.

– Nemamo ništa protiv bivših radnika koji potražuju plate, ali kada bi nam uzeli mašine ne bismo mogli da radimo, a to je loše i za njih i za nas, jer imamo ugovorene poslove. Jednostavno, mi smo odbranili svoja radna mesta i egzistenciju 89 porodica – kaže za Danas Radovan Božović, predsednik Samostalnog sindikata u tom pogonu, a potom dodaje da IMR već ima ugovorene poslove.

– U roku od pet godina IMR treba da isporuči 15.000 traktora za Etiopiju i druge afričke zemlje. Ukupna vrednost tih aranžmana je oko 150 miliona evra. Upravo zbog toga, bivši radnici trebalo bi da budu strpljivi, jer će im se dugovi isplatiti – kaže Božović i dodaje da ranici strahuju od ponovnog dolaska sudskih izvršitelja, te da bi država trebalo da podrži to preduzeće, koje izvozi u nekoliko afričkih zemalja.

Pogon IMR u Barneškom Polju, u kome se proizvode delovi i oprema za traktore, koji se sklapaju u Beogradu, osnovan je 1982. godine, kada je imao oko 450 radnika, a danas u njemu radi 89 radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari