Ruža Ćirković ŠTO JE BABI MILO: Ako malo pogledate dužu istoriju, vlada u Srbiji permanentno je pred padom. Ako se naravno izuzme vreme Josipa Broza. Kad se znalo ko je gazda u kući. I padalo se kad gazda kaže. Sudeći po političkoj javnosti, nestabiliniji od naših vlada jedino je kurs dinara.

Ruža Ćirković ŠTO JE BABI MILO: Ako malo pogledate dužu istoriju, vlada u Srbiji permanentno je pred padom. Ako se naravno izuzme vreme Josipa Broza. Kad se znalo ko je gazda u kući. I padalo se kad gazda kaže. Sudeći po političkoj javnosti, nestabiliniji od naših vlada jedino je kurs dinara. Kad pada dinar? A kad pada Vlada? Sudeći po DSS-analitičarima iz radikalnog krila, Vlada pada evo sada. Jer ako ne padne vlada, pašće Oliver Dulić. Ali u svakom zlu ima zrno dobra: tako Dulić neće biti upamćen po tunelu, nego po kršenju ustava. Što je povod za pamćenje dostojan ozbiljnog žrtvenog jagnjeta. Za razliku od tunela. Međutim, Dulić neće pasti. A teško da će pasti i vlada. Detaljčić da DSS nije odmah oduvao i Dulića i Vladu, zašta bi imao parlamentarnu većinu, nego je sebi dao sedam dana da se izduva tačno do reprize dana D, govori u prilog uverenju da će postojeća politička kombinacija u Srbiji opstati do daljnjeg. Jer, ako se dana D na Savetu bezbednosti čak ni po radikalnim merilima nekorumpiranih Vojinih analitičara ne desi ništa očigledno strašno – predsednički izbori mogu mirno biti i održani; ako se pak desi – zna se, i najkrvavije zavađene porodice u takvim se prilikama drže zajedno. Pa izbori u najgorem slučaju mogu biti malo odloženi. Dok se ne poprikupimo. Što se podrške tiče, najviše što radikalni nekorumpirani Vojini analitičari mogu očekivati od Koštunice je da svojim glasačima prepusti na volju: za Borisa ili za Tomu. Svaku drugu varijantu Nikolić bi sa gnušanjem odbio. U prilog tom uverenju govori i skupštinska atmosfera. Bez prave napetosti. Uz ranije utvrđen dnevni red. I neprioritetne, ali predizborne teme. Kao što su besplatne akcije – svima.
PAD: Ministar za finansije Mirko Cvetković predstavio je poslanicima budžet za sledeću godinu. U izlaganju koje je bilo neobično jasno, ministar je jasno podvukao tri ekonomska problema Srbije: stalno rastući spoljnotrgovinski i platni deficit i uporno rastuću nezaposlenost. Za deficite je okrivio rast plata u državnom sektoru (zašta je kriva prethodna vlada, odnosno Mlađan Dinkić) i kreditnu aktivnost banaka (zašta je odgovoran Radovan Jelašić) koji su snažno pogurali uvoz. Samo koji minut kasnije, ministar je objasnio da je ovogodišnja javna potrošnja po Vladinim i po MMF merilima ili u suficitu ili u ravnoteži, pa da dakle fiskalna politika nije odgovorna ni za „ubrzanje inflacije ni za rast spoljnotrgovinskog deficita“. Što se za kreditnu aktivnost banaka ne bi moglo reći.
Prema procenama, bruto društveni proizvod Srbije sa ovogodišnjih će (takođe procenjenih) 2.450 milijardi dinara porasti na 2.779 milijardi dinara, odnosno sa ovogodišnjih 4.058 evra po stanovniku na 4.573 evra. Ako se ove procene upare, nikakva radikalna promena u odnosu dinar-evro nije za očekivati. Ako ćemo mak na konac, dinar će se čak držati i za dlaku bolje nego ove godine.
PLATE: Učešće plata zaposlenih u državnom sektoru u bruto društvenom proizvodu među najvećim je u Evropi (9, 7 odsto). Ipak, i pre nego što smo uleteli u predizborno vreme štrajkovali su i prosvetari i pravosuđe, i naučni radnici, a sad im se pridružila i državna uprava. Ona, koliko se sećam, glasa više prodemokratski od ostalih slojeva stanovništva. Tu je Demokratska stranka otprilike kod kuće. Zato se može očekivati, da državni službenici, pošto očito ne čitaju nekorumpirane patriotske analitičare baš sad navale. Da traže povećanje plate iznad onoga koje im je krajem prošle godine neodgovorno obećala tadašnja vlada bez Demokratske stranke. Prve naznake popuštanja sagledali smo kad je ministar za finansije nekim svojim službenicima izdejstvovao beneficirani radni staž. Sad sve do izbora javnost do mile volje može da raspravlja da li je posao poreskog policajca rizičan koliko posao sudskog izvršitelja ili posao zatvorskog lekara. Pošto su zatvorski čuvari odmah stavljeni van svake sumnje i beneficirani radni staž koji im je navodno ukinuo Dinkić brzopotezno im je ponovo obećan. Javna rasprava je već počela. Što se zatvorskih lekara tiče, nemam saznanja, ali iz pouzdanih izvora znam da poreska policija radije izbegava neke adrese, takvi im vlasnici. A sudski izvršitelji imaju običaj da se vlasniku pravosnažne sudske odluke „izvine“ da zbog pretnji nisu u stanju da sudsku odluku izvrše. Mada po zakonu, u tom slučaju nadležni sudija može tražiti asistenciju policije, poznati su mi slučajevi kad se oni „toliko zastraše“ da radije takav zahtev preskoče. Mada vlasniku pravosnažne sudske odluke uredno naplate taksu za izvršenje presude. Pa tim povodom, molim sud u Čajetini, da mi plaćenu taksu uredno vrati.
Demonstrirali su i naučni radnici. Zato što im je pod ministrom Aleksandrom Popovićem bilo bolje nego pod ministarkom Anom Pešikan. Pa sad ne samo da nemaju dovoljno za naučne projekte nego nemaju ni za zapošljavanje, zamisli, mladih. Predizborno vreme nije vreme za javne rasprave o tome, ali bilo bi zanimljivo čuti da li Srbija poseduje neku odluku o naučnim oblastima za koje joj se isplati da ulaže sama u istraživanja i o naučnim oblastima za koje joj se isplati da preuzme rezultat tuđih istraživanja i dalje ih razvija. Jer, Srbija je mala zemlja. Tanjeg novčanika. Zatim, koliko je mladih zaposleno za vreme ministra Aleksandra Popovića, dakle onda kad je bilo bolje. I kako su ti mladi, izvinite, regrutovani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari