Od prvog januara naredne godine, odnosno do prvog radnog dana 2018. Šabac će biti prva lokalna uprava gde će građani sva potrebna dokumenta moći da dobiju elektronskim putem.

Ovo je najavio gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović na redovnoj godišnjoj konferenciji za novinare i ukazao da će građani na ovaj način moći da pribave oko 190 raznih dokumenata.

Šalter odlazi u istoriju, sve će se obavljati uz pomoć računara, i u pravom smislu gradska uprava postaće sluga građana. Velike olakšice očekuju se i za šabačku privredu, jer je predviđeno da ubuduće budu izjednačene cene komunalnih usluga sa cenama koje plaćaju građani. Pre tri godine odnos ovih cena bio je jedan prema tri, da bi se to smanjilo na 1 :1,5, i konačno bi cene bile iste. Zelenović je istakao da će javna preduzeća efikasnijim poslovanjem smanjiti troškove, i da neće trpeti zbog izjednačavanja cena. S druge strane, to je ozbiljan podsticaj za privrednike. Pored toga za sve usluge i poslove koje plaća Grad Šabac ubuduće valuta umesto 45 ili 60 dana, biće trenutna isplata.

U narednoj godini fokus aktivnosti gradske uprave biće na pripremi kvalitetnih projekata. Za to će se izdvojiti 34 miliona dinara, a očekuje se da će oko 16 miliona evra biti obezbeđeno iz fondova Evropske unije. Pored ostalog, predviđena je rekonstrukcija bolnice i škola, a značajan poduhvat je izgradnja međunarodne luke na Savi. Za građane obezbediće se novi i drugačiji javni prevoz. Studija će biti gotova na proleće i Šapčani će, obećavaju nadležni, imati javni prevoz sličan onom u Zapadnoj Evropi. Od Nove godine građani će plaćati objedinjene račune za vodu i druge komunalne usluge, i već u januaru trebalo bi da se uruče rešenja za porez. Takođe, učinjeni su značajni koraci za elektronsko plaćanje računa.

Sumirajući ovu godinu Zelenović je podsetio da je prvi put održan referendum u 24 mesne zajednice, gde su se građani odlučili na koji način će utrošiti 36 miliona dinara od sakupljenog poreza na imovinu. To je probudilo i dalo novu energiju građanima da uzmu stvari u svoje ruke i da menjaju svoju sredinu. U 2018. godini u svih 60 gradskih i seoskih mesnih zajednica održaće se referendumi, a građani odlučuju kako će se utrošiti 240 miliona dinara. To je sasvim nov proces u politici u Srbiji, jer vlada apatija ili su populizam i nacionalizam postali, nažalost, najvažnija politička preokupacija, naglasio je Zelenović. Način na koji se vlada u Srbiji ne podstiče razvoj, živi se mnogo lošije nego u susednim državama i ne nazire se boljitak. Veliki broj opština i gradova bi voleli da se ugledaju na Šabac, jer su to i evropski standardi.

Za razvoj Šapca umnogome su važne privredne prilike i samo u ovoj godini u severozapadnoj industrijskoj zoni prodato je 27 parcela, a očekuje se da se dogodine tu zaposli 1.500 radnika. Za protekle tri godine u Šapcu je zaposleno 3.300 lica, a na NSZ je 9.200 nezaposlenih, najmanje za dve decenije. Pokazalo se da je Šabac jedno od najboljih mesta za investiranje, a to dokazuju firme Jazaki, Vopahel, Mondi, Posibio…

Ceo kredit za razvoj

Grad će na razne načine pomagati zapošljavanje kao i stručno osposobljavanje nezaposlenih. Povećanjem zapošljavanja puni se budžet, i za razliku od drugih lokalnih samouprava ovde je za dva odsto smanjen porez. Budžet od 3,15 milijardi dinara je jasan, stabilan, sve obaveze su izmirene i trenutno na računu ima 114 miliona dinara. „Kredit od 840 miliona dinara nije realizovan i ukoliko država ispuni svoje obaveze, sve ćemo uložiti u razvoj“, rekao je Zelenović.

Nema proslave na Gradskom trgu’]

Za Novu godinu nije planiran svečani doček na Gradskom trgu. Koristiće se ranije nabavljeni ukrasi, a nije postavljeno ni klizalište. Naime, prethodnih godina grad je subvencionisao rad klizališta, ali, po rečima Zelenovića, grad to više neće činiti, jer ima važnijih stvari koje treba finansirati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari