Samit Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope 1Foto: FoNet / Vlada Srbije

Srbija u potpunosti posvećena unapređenju sveukupnih odnosa između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, poručila je premijerka Srbije, Ana Brnabić, koja učestvuje na Samitu Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIEZ) u Budimpešti.

Ona je u obraćanju na plenarnoj sesiji rekla je da je format „16+1“ saradnje sa NR Kinom, izuzetno značajan mehanizam saradnje na visokom političkom nivou u oblasti ekonomije i da je ujedno važan mehanizam za jačanje saradnje Kine sa Evropskom unijom. Brnabić je ocenila da je važno to što se, na marginama događaja, sastaju premijeri zemalja okupljenih u toj inicijativi i razgovaraju o saradnji u brojnim oblastima, navodi se u saopštenu.

 „Izuzetno sam ponosna što moja zemlja predstavlja jednu od tačaka gde se ukršta Novi Put svile, na liniji rute Ekspresne pomorsko-kopnene linije, gde će upravo u Beogradu biti obeleženo otvaranje radova na projektu modernizacije pruge Beograd-Budimpešta”, istakla je Brnabić i naglasila da trilateralni projekat modernizacije železnice na liniji Beograd – Budimpešta, predstavlja prvi prekogranični projekat u tom formatu saradnje, koji je od ogromnog značaja za Srbiju i zemlje regiona u celini.

„Srbija intenzivno nastavlja sa realizacijom zajedničkih projekata u oblasti infrastrukture i dalje je na vrhu liste zemalja sa najvećim brojem zajedničkih realizovanih i ugovorenih projekata u toj oblasti sa Kinom“, istakla je Brnabić. Ona je dodala da Srbija pridaje veliki značaj unapređenju finansijske saradnje Kine sa zemljama Centralne i Istočne Evrope i da je ponosna jer je predstavništvo „Bank of China“ počelo sa poslovanjem u Srbiji početkom ove godine, odakle će pokrivati Grčku, Rumuniju, Bugarsku, Albaniju i sve bivše jugoslovenske republike.

Govoreći o različitim oblastima saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, predsednica Vlade izdvojila je Dijalog o visokom obrazovanju Kina-CIEZ i IV sastanak Konzorcijuma institucija visokog obrazovanja CIEZ u Novom Sadu, istakavši da je ulaganje u bolje obrazovanje mladih prioritet „jer je omladina stub budućnosti svake zemlje“. „Ponosna sam jer Novi Sad predstavlja novi temelj za jačanje akademskih i intelektualnih veza između naših zemalja“, rekla je Brnabić u obraćanju.

Brnabić je naglasila i značaj kulturne saradnje za bolje razumevanje i povezivanje zemalja i najavila otvaranje Kulturnog centra Srbije u Pekingu, kao i Kineskog kulturnog centra u Beogradu, čije je temelje postavio predsednik NR Kine Si Đinping tokom prošlogodišnje posete Beogradu.

 Saradnja u formatu „16+1“, kako je navela premijerka Brnabić, veoma je važna jer „raznolikost saradnje i naše komparativne prednosti svakog novog dana pružaju nove mogućnosti za razvoj“.

„U cilju postizanja još većih zajedničkih uspeha, od velikog je značaja sinergija nacionalnih razvojnih strategija naših zemalja. Uprkos našim različitostima, moramo međusobno da se podržavamo i podstičemo, jer jedino tako možemo da postignemo zajednički uspeh, što je i cilj ove, kao i inicijative Pojas i put“, zaključila je na plenarnoj sesiji, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

 U okviru plenarne potpisano je nekoliko sporazuma. Na svečanosti ceremonijalnog potpisivanja, potpisani su Komercijalni ugovor o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji autoputa E-763, deonica Preljina-Požega, između Republike Srbije, „Putevi Srbije“ i China Communications Construction Company Ltd., kao i Protokol između Generalne uprave za kontrolu kvaliteta, inspekciju i karantin NR Kine i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS o inspekciji, karantinu i veterinarskim sanitarnim zahtevima za izvoz goveđeg mesa iz Srbije u Kinu.

 Na marginama Samita tokom dana potpisuju se Ugovor o izgradnji toplodalekovoda, projekat Obrenovac-Novi Beograd, između Grada Beograda JP «Beogradske elektrane” i izvođača radova, kompanije ”Power Construction Corporation of China” i Projekat za obradu i odlaganje gradskih otpadnih voda iz centralnih delova Beograda, između Grada Beograda i ”China Machinery Engineering Corporation”.

U delegaciji će biti potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

 Inicijativu za održavanje ovakvog samita pokrenuo je predsednik Kine Si Đinping, prvi je održan u Varšavi 2012, a narednih godina u Bukureštu, potom Beogradu, Sudžou i prošle godine u Rigi.

 Kako prenosi RTS, najavljena glavna tema samita biće produbljivanje trgovinske, ekonomske i finansijske saradnje. Razgovaraće se o elektronskoj trgovini, logistici, poljoprivredi, zaštiti životne sredine, razvoju malih i srednjih preduzeća – to su samo neke od tema o kojima će biti u fokusu učesnika skupa koji se održava u sportskoj areni „Laslo Pap“ pod predsedavanjem mađarskog premijera Viktora Orbana. Od samita se očekuje da pospeši trgovinsku razmenu zemalja učesnica koja je već sada dostigla skoro 60 milijardi dolara, a biće to i prilika za bilateralne sastanke gde će se razgovarati o različitim vidovima ekonomske saradnje.

 Premijerka Ana Brnabić će imati bilateralne susrete sa predsednicima vlada Poljske, Češke, Estonije, Mađarske i kineskim premijerom Li Kećangom koji je uoči samita rekao da pridaje veliki značaj saradnji sa zemljama Centralne i Istočne Evrope. To će biti prilika da sa njima premijerka Brnabić razmotri pitanja ekonomske saradnje i infrastrukturnih projekta.

Kina ulaže dve milijarde evra

Kineski premijer Li Kećijang najavio je novi fazu Fonda za investicionu saradnju Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, prenela je kineska agencija Sinhua.  

Orban je rekao da su zemlje srednje i istočne Evrope postale najkonkurentnije područje za ulaganje na kontinentu, prenela je agencija Hina.

Mađarski premijer je naglasio da 16 zemalja koje učestvuju na samitu predstavaljuju motor koji stoji iza evropskog ekonomskog rasta, a da im za ostvarivanje punog potencijala trebaju moćni saveznici.  

„Nekada je Evropa bila potrebna za modernizaciju Kine, a sada je za razvoj Evrope neophodno da u njemu učestvuje Istok… Od uspeha te saradnje zavisiće i uspeh cele Evrope“, rekao je Orban.  

Kineski premijer je najavio da Kina ima nameru da uloži oko dve milijarde evra u razvoj i investicione projekte u centralnoj i istočnoj Evropi koju poslednjih godina vidi kao izuzetno zanimljiv region, a saradnju s tim zemljama obostrano korisnu za sve učesnike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari