Sankcije EZ protiv Srbije? 1Foto: Wikipedia

Ukidanje glasačkih prava, nepokrivanje troškova učešća u radu Energetske zajednice (EZ) ili uskraćivanje evropskih sredstava.

To su mere koje je za Srbiju predložio Sekretarijat Energetske zajednice Ministarskom savetu ove organizacije na razmatranje sredinom oktobra, rekao je N1 direktor Energetske zajednice Janez Kopač.

On je naglasio da nepoštovanje obaveza iz ugovora o osnivanju organizacije za Srbiju znači zatvorena vrata za Evropsku uniju.

Kako je istakao predstoje poslednji razgovori sa Ministrastvom šta bi to bilo dovoljno da se ove godine preskoči glasanje o tim merama.

U godišnjem izveštaju Energetske zajednice, koji je juče predstavljen, navodi se da Srbija nije rešila ključno pitanje razdvajanja delatnosti u gasnim kompanijama zbog čega će Ministarski savet Energetske zajednice u oktobru odlučivati o eventualnom uvođenju sankcija.

Elektromreža Srbije (EMS) demantovala je da nije ispunila obaveze koje proističu iz članstva Srbije u Energetskoj zajednici Jugoistočne Evrope i optužila Sekretarijat te organizacije za negativan subjektivni stav prema EMS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari