Šansa za investitore iz prijateljske Švedske 1Foto: Sajt grada Šapca

Gost Šapca bio je ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin, sa saradnicima, a prijem za uvaženog gosta u Gradskoj kući priredio je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

Ambasador se kroz prezentacije o privrednim potencijalima Šapca, energetskoj efikasnosti i saradnji Šapca i Peći u podizanju zasada jagoda uverio u perspektivan razvoj grada ali i značajan napredak, imajući u vidu da je pre godinu dana takođe boravio u Šapcu.

– Evidentno je da se u Šapcu povećava broj investitora i smanjuje nezaposlenost, što mi daje argument da ubedim švedske kompanije da se pridruže investitorima u Šapcu. Razgovarali smo i o tome kako Šabac rešava konkretne probleme, na primer grejanje koje je uvek skupo. Ovde je pronađen dobar metod uštede što smanjuje troškove. To je u Švedskoj vrlo aktuelna tema. Interesantno je i pohvalno to što grad Šabac sarađuje sa opštinom Peć, pomažući svojim sunarodnicima. Pozdravljam i poštujem to što ima hrabrih ljudi i u Šapcu i u Peći. Ovakve akcije su dobrodošle i zbog evropskih integracija i zbog procesa pomirenja. I ovde nešto možemo da naučimo od Šapca, rekao je ambasador Švedske Jan Lundin i zaključio da je utisak u Šapcu veoma pozitivan te nije slučajno što je ponovo ovde.

Gradonačelnik Šapca Nebojše Zelenovića zahvalio se ambasadoru zbog posete i prilike da mu predstavi dostignuća i razvojne planove grada.

– Znajući da gospodin Lundin ima značajno mesto u diplomatskom koru Srbije, ovo je dobra mogućnost da lokalne politike grada Šapca proširimo na nacionalni nivo i čitav region. Pet lokalnih politika grada koje su u suštini zasnovane na razumevanju i saradnji mogu da donesu dobro jer obezbeđuju ljudima da mogu da žive od svog rada, da ne beže iz sopstvene zemlje. Važno je da dokažemo da stvari u Srbiji mogu da izgledaju drugačije, istakao je gradonačelnik Šapca.

Nakon sastanka u Gradskoj kući, ambasador Švedske Jan Lundin posetio je RTV Šabac i Narodni muzej, gde je imao priliku da vidi postavku Oktobarskog salona i virtuelnu realnost šabačke tvrđave iz 15. veka.

Tekstovi su deo projekta „Šabac Šapčanima – Za kvalitetniji život“, koji se sufinasira sredstvima Grada Šapca. Stavovi izneti u medijskom sadržaju ne odražavaju nužno stavove organa koji sufinansira projekat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari