Saradnja Srbije i Saudijske Arabije u IT sektoru 1Foto: Freeimages

Na Poslovnom forumu u Rijadu potvrđen je konkretan dogovor o saradnji kompanija u IT sektoru Srbije i Saudijske Arabije.

Već u aprilu ili maju delegacija investitora iz te zemlje posetiće Srbiju da se upozna sa mogućnostima realizacije konkretnih poslovnih aranžmana, najavio je danas Marko Čadež, predsednik PKS.

Privredna komora Srbije i Savet saudijskih privrednih komora potpisali Memorandum o razumevanju sa ciljem unapređenja i proširenja ekonomske saradnje.

Čadež, koji je predvodio srpske kompanije u okviru posete državno – privrednih delegacija Srbije i Bosne i Hercegovine Saudijskoj Arabiji, na Poslovnom forumu privrednika tri zemlje predstavio je potencijal za saradnju Srbije i Saudijske Arabije u više sektora privrede.

„Predstavili smo mogućnosti ne samo da kompanije iz Saudijske Arabije investiraju u Srbiji, već da nađu pravog partnera i dobiju dobre i kvalitetne proizvode i usluge u različitim oblastima od građevinarstva preko agrobiznisa i IT-a do turizma“, objasnio je Čadež.

Ističe da je PKS potpisivanjem Memoranduma o saradnji sa Savetom saudijskih privrednih komora ušla u zvaničnu komunikaciju sa poslovnom zajednicom Saudijske Arabije sa ciljem jačanja poslovnih veza.

Na forumu u Rijadu dogovoreno je da se organizuje novi trilateralni forum kao najčešća forma saradnje Saudijske Arabije sa drugim ekonomijama. Učesnicima foruma predstavljene su i specifičnosti tržišta i plan razvoja Vlade Saudijske Arabije „Vizija 2030“.

Predsednik PKS, kao član državno privredne delegacije, učestvovao je juče na sastancima sa predstavnicima državnih institucija Saudijske Arabije, na kojima su razmotrene mogućnosti unapređenja saradnje u oblasti poljoprivrede, metalske, hemijske industrije, energetike, informacionih tehnologija i turizma.

Delegacije Srbije i BiH 29. januara imale su sastanke sa saudijskim princom Sultanom bin Salmanom bin Abdulazizom Al Saudom, ministrom trgovine i investicija Mahidom bin Abdulahom Al Kasabijem, ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i životne sredine Abdurahmanom Abdulom Mosenom Al Fadilom i ministrom građevinarstva i stanogradnje Madžedom bin Abdulahom Al Hogaiem.

Delegaciju Republike Srbije u dvodnevnoj poseti Saudijskoj Arabiji predvodio je potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, a delegaciju Bosne i Hercegovine ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari