Sastanak ministara o hrvatskim merama 1Foto: www.wikipedia.org

Ministri trgovina Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije razmatraće danas u Sarajevu zajednički odgovor na odluku Hrvatske da višestruko povisi takse na uvoz voća i povrća iz trećih zemalja.

Takav potez je međutim izazvao revolt država u okruženju uz poruku da se njime krši Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), protežiraju pojedini proizvođači i narušavaju regionalni ekonomski odnosi, prenosi RSE.

„Želimo da izbegnemo najradikalniji scenario. Mislim da je lopta u dvorištu Zagreba i očekujem da će se ova odluka o merama najozbiljnije razmotriti, preispitati, kako ne bismo ušli u jedan lanac mera i kontramera“, poručio je uoči razgovora ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić za televiziju N1.

Njegov bosansko-hervegovački kolega Mirko Šarović upozorio je da su najnovije mere Hrvatske treća trgovinska barijera koju je ta zemlja primenila prema BiH.

“Tu je vino, zatim mleko iz Kozarske Dubice i drugih naših mlekara, a sada i voće i povrće. Ova mera je u suprotnosti sa SSP, odnosno trgovinskim principima i BiH to želi jasno da kaže susjednoj Hrvatskoj.”

S druge strane, Hrvatska zemljama u okruženju poručuje da se njene mere odnose na ukupno 168 država, a ne samo na njih i niko, osim Srbije, nije ulagao zvanične prigovore.

“Žao mi je ako se to ispolitizovalo. To definitivno tako nije trebalo biti. Po meni ne postoje razlozi niti za protivmere koje je uvela Republika Srbija. Očekujem da ćemo sesti sa ministrima iz susednih zemalja i da ćemo videti u čemu je problem i šta se može učiniti po tom pitanju. Do sada smo dobili samo prigovor iz Srbije”, kaže hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

O kakvim je protivmerama Srbije reč nema zvaničnih informacija. Prema pisanju Blica Uprava carina u Srbiji u poslednja dva dana laboratorijski kontroliše sve proizvode koji stižu iz Hrvatske zbog čega na tržištu neće moći da se pojave u narednih trideset dana pa je, kako navodi taj list, izvesnije da se nađu na deponiji nego u trgovini.

Hrvatska je, podsetimo, uvećala takse na uvoz voća i povrća dvadeset dva puta. Taksa se umesto 90 kuna (12 evra) sada naplaćuje 2.000 kuna (270 evra), a hrvatske vlasti su tu odluku obrazložile namerom da zaštite domaće poljoprivrednike od prekomernog uvoza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari