"Savremeni čoveče, stani, ovde je i vreme stalo" 1

Rezervat prirode čiji je deo Krčedinska ada, na Dunavu nadomak Beške, jedinstven je po tome što je, kao zaštićeno područje, mesto gde ljudi borave u ograđenom prostoru a životinje se svuda kreću slobodno, u harmoniji sa netaknutom prirodom koja ih okružuje.

Odabrane posetioce na to će upozoriti i tabla sa porukom koja je prvo što ugledaju pri iskrcavanju sa Dunava na ovo rečno ostrvo – „Savremeni čoveče, stani malo, ovde je vreme odavno stalo. Čuvaj prirodu i njeno bogatstvo jer si i ti deo prirode“. O ovom zlatnom pravilu staraju se domaćini iz ekoloških udruženja koji svakodnevno brinu da ceo ekosistem ovog područja ostane očuvan od preteranog uticaja ljudi.

Bogatstvo prirode na Krčedinskoj adi, ogleda se u brojnim biljnim vrstama – topole i vrbe stare preko 100 godina samo su neke od njih, značajnom mrestilištu riba, stadu konja kojih ima blizu 100, jednom od najvećih pojedinačnih stada podolskih goveda koje broji oko 80 grla ove retke vrste u Srbiji, uz magarce, krave, kokoške i svinje.

Sa životinjama se najbolje sporazumeva Mile, stočar koji svojim grlatim glasom doziva konje udaljene nekoliko kilometara, dok ga dva psa čuvara u stopu prate, spremni da okupe životinje. Sa turistima razgovara Dejan koji zna sve o održavanju staništa i organizaciji aktivnosti na adi. Te aktivnosti su za posetioce ograničene na obilazak, maženje i hranjenje magaraca, dok su se sve ostale životinje mogu gledati iz daljine, a nakon šetnje posetioci mogu da se odmore ispod drvenog trema, iz ograde, gde će ih domaćini rado ponuditi nekom od poslastica domaće radinosti – slaninom od mangulice koja se ovde gaji, rakijom ili krofnama sa pekmezom.

Ograničen je i broj posetilaca koji mogu doći na ostrvo u jednoj turi i to može biti najviše do 30 ljudi. Oni za obilazak treba da se prijave Turističkoj organizaciji Inđije koja će vam omogućiti avanturu vožnje čamcem po Dunavu, do ostrva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari