SB: Za puteve i energetsku efikasnost 100 miliona evra 1

Odbor direktora Svetske banke odobrio je Srbiji kredit od 100 miliona evra, ili 119 miliona dolara za unapređenje efikasnosti i održivosti infrastrukture, saopštila je danas beogradska kancelarija Svetske banke.

Kredit će se iskoristiti kroz projekat Poboljšanje efikasnosti i održivosti infrastrukture za ulaganja u sektore transporta i energetske efikasnosti, što treba da doprinese podizanju konkurentnosti srpske privrede, privrednom rastu i otvaranju novih radnih mesta.

Projekat će Srbiji omogućiti da bolje održava 8.000 kilometara puteva i da poboljša energetsku efikasnost u 234 državne zgrade.

Srbija se nalazi na raskršću puteva u jugo-istočnoj Evropi pa se očekuje da će bolji putevi biti presudni za povećanje privrednog rasta kako u Srbiji tako i u regionu, rekao je Stiven Ndegva, šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji.

Taj projekat treba da dovede zaštitu kvaliteta puteva i uvođenje modernih metoda njihovog održavanja u Srbiji. Uz to će povećati energetsku efikasnost i sigurnost u obnovljenim javnim zgradama, dodao je on.

Projekat će podržati Srbiju u boljem upravljanju i održivosti javne infrastrukture, sa fokusom na saobraćajnu infrastrukturu i energetsku efikasnost.

Kad je reč o saobraćaju, navodi se u saopštenju, podržaće se modernizacija održavanja puteva tako da se napusti tradicionalni način održavanja i uvede metod zasnovan na ugovorima u kojima će se vrednovati postignuti rezultati.

To će dovesti do boljeg planiranja, ugovaranja i finansijske discipline u Putevima Srbije i doprineće većoj sigurnosti na putevima u Srbiji.

Energetska komponenta projekta će podržati vladin program rekonstrukcije i poboljšanja energetske efikasnosti i sigurnosti u 234 zgrade u vlasništvu države širom Srbije.

Rekonstruisane zgrade, koje uključuju bolnice, klinike, škole, obdaništa, i ostale javne ustanove, trošiće manje energije, uslovi rada u njima biće bolji, duži će im biti vek trajanja i biće sigurnije, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari