Sberbanka: Postoje uslovi za veću privrednu saradnju Srbije i Rusije 1Foto:EPA

Predsednica Izvršnog odbora Sberbanke u Srbiji Marijana Vasilesku rekla je danas da je ta banka tokom šest godina poslovanja postala most između privreda Srbije i Rusije.

Ona je na Biznis forumu Sberbanke u Beogradu rekla da je taj skup prilika da se prepoznaju mogućnosti za veću privrednu saradju dve zemlje.

„Cilj nam je da Rusija postane glavni partner Srbije u trgovini“, rekla je Vasilesku.

Istakla je da Sberbanka želi da motiviše srpske firme da povećaju izvoz u Rusiju i predstavi sve svoje bankarske proizvode koji će olakšati saradnju.

„U 2018. godini postigli smo odlične rezultate u Srbiji i uvećali profit za 63 odsto, a u prvom kvartalu za 40 odsto“, kazala je Vasilesku i dodala da banka pruža podršku velikim kompanijama, malim i srednjim preduzećima i gradjanima.

Pomoćnica ministra privrede Srbije Katarina Jovanović Obradović je rekla da Rusija i Srbija tradicionalno imaju dobre odnose.

„Srbija ima deficit u razmeni sa Rusijom i zbog toga treba da se više koristi ugovor o slobodnoj trgovini, a to treba da čine pre svega mala i srednja preduzeća“, ukazala je ona.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin je rekao da jaki odnosi Srbije i Rusije traju vekovima, a da je saradnja preko Sberbanke samo jedan od vidova te saradnje.

„Uprkos izazovima možemo da osnažimo prisustvo Sberbanke na tržištu Srbije“, rekao je Čepurin i dodao da je „Rusija politički stabilna“ i da ima mogućnost za privredni rast što će se odrziti i na Srbiju“.

On je naveo da je Rusija treći spoljnotrovinski partner Srbije, a da je „zapravo na drugom mestu i blizu je Nemačke, koja je na prvom mestu, jer je prošle godine povećan obim trgovine izmedju Srbije i Rusije za 20 odsto“.

„Srpsko tržiše obećava i naše kompanije su zainteresovane da dodju ovde, što daje nadu za napredak u saradnji“, rekao je Čepurin.

Predstavnik ruske Stratedžik partners grupe Aleksander Idrizov je rekao da je Rusija naravila strateški prioritet i programe razvoja sektora a da je „zadatak da se podigne produktivnost i digitalizuje ekonomija“.

„Srbija bi mogla da postane još bolji partner Rusiji jer uživa bitne evropske veze i mogla bi da posluži kao provodnik“, rekao je on i ocenio da su Srbiji za značajniji pristup ruskom tržištu potrebni ozbiljna strategija i bolja promocija.

Po prvi put jedna banka okupila je više od 200 klijenata iz Rusije i Centralno-Istočne Evrope, u cilju osnaživanja međusobne saradnje, razmene znanja, iskustava i primera dobre prakse.

„Sberbanka Srbija se već dokazala kao stabilan most između ruskih i srpskih kompanija. Rezultat našeg rada je povećanje učešća u spolјnoj trgovini sa Rusijom od 20 odsto i čak 27 odsto u podršci izvozu“, rekao je član Izvršnog odbora Sberbanke Srbija Vladimir Bošković.

Namera banke, jedine u Srbiji sa ruskim kapitalom je, kako je istakao, da organizovanjem Biznis foruma dodatno učvrsti spoljno-trgovinsku saradnju Rusije i Centralno-Iistočne Evrope, kao i svoj odnos sa klijentima.

Bošković je rekao da potencijal za saradnju postoji i da treba da se razgovara kako Rusija da postane prvi partner Srbiji.

Ukazao je se poslednjih godina smanjuje broj izvoznika iz Srbje u Rusiju i da treba utvrditi koji su razlozi.

„Srbija najviše izvozi na tržište EU pa treba razmotriti da li ima brendova koji mogu da zadovlje i tržište Rusije“ , rekao je Bošković.

Predstavnica ruske Sberbanke Julija Čermina rekla je da je cilj banke da pruži najbolje usluige klijentima.

„Svi naši proizvodi su okrenuti klijentima jer se trudimo da razumemo njihove potrebe“, rekla je ona.

Predsednik Izvršnog ofbora ForteNove grupe, koja upravlja Agrokorom, Fabris Peruško je rekao da ta kompanija zapošljava 50.000 radnika i da je za dve godine uspela da smanji gubitak Agrokora sa 7,8 milijardi evra na 2,1 milijardu evra.

„Gubitak Agrokora od 7,8 milijardi evra je bio pola hrvatskog BDP-a“, rekao je Peruško.

On je kazao da je nova uprava uspela da stabilizuje poslovanje i da je u toku transfer Merkatora u taj sistem.

„Cilj nam je da se u narednom perioodu usredsredimo na povećanje prihoda“, kazao je on.

Predsednik uprave Merkatora Tomislav Čizmić kazao je da je ta kompanija najveći maloprodajni lanac u regionu, ali i na lokalnim tržištima.

„Zapošljavamo 20.300 radnika, a nedeljno pružamo usluge za pet miliona kupaca“, kazao je Čizmić.

Dodao je da je Merkator deo porodice Sberbanke, koja je suvlasnik Agrokora sa 39,2 odsto, i da je „velik zajedno sa tom bankom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari