SDS: Istražiti da li se u slučaju Telekom novcem građana finansira njihovo medijsko ispiranje mozga 1Telekom Srbija Foto: EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Socijaldemokratska stranka (SDS) saopštila je danas da zahteva pokretanje istrage o akvizicijama „Telekoma“, objavljivanje gde je nestalo 200 miliona evra novca građana i koji je bio interes Telekoma da upravo za toliko novca „preplati“ kompanije „Kopernikus“ i „Radijus vektor“.

U saopštenju SDS se navodi da „samo ozbiljnom istragom i transparentnim poslovanjem će se ili skinuti ljaga sa ‘Telekoma’ ili utvrditi i sankcionisati odgovorni za organizovani kriminal, u kom se novcem građana finansira medijsko ispiranje mozga istih tih građana“.

SDS navodi da je Telekom Srbija „juče objavio da će se emisijom korporativnih obveznica na finansijskom tržištu zadužiti za 200 miliona evra, što je iznos za koji su preplatili ‘Кopernikus’ i ‘Radijus vektor’ u odnosu na njihovu tržišnu cenu“.

U saopštenju SDS se navodi da je vest o zaduživanju od 200 miliona evra došla „umesto odgovora na pitanje koje postavljamo već dve godine, na osnovu čega je vrednost kompanija ‘Kopernikus’ i ‘Radijus vektor’ procenjena za 200 miliona više od njihove tržišne vrednosti, i gde je nestalo 200 miliona evra novca građana“.

„Dok se očigledno novcem građana finansira SNS oligarhija i ulaže u režimsku kontrolu medija, rukovodstvo ‘Telekoma’ državnu kompaniju dodatno zadužuje. To znači da ne samo da se ispumpava novac iz ‘Telekoma’ kroz mehanizam predimenzioniranih vrednosti akvizicija i ne samo da se taj novac kasnije koristi za kupovinu medija u svrhu ojačavanja režimske kontrole medija, nego se državna kompanija i zadužuje da bi pokrivala takve akvizicije“, navodi SDS.

SDS navodi da je „dug ‘Telekoma’ za samo godinu dana porastao čak pet puta, uz istovremeni pad profitabilnosti“, povodom čega je potpredsednik SDS Goran Radosavljević izjavio da je „‘Telekom Srbija’ već na granici prezaduženosti od 3-4 puta EBIDTA“.

„Najava novog zaduženja u iznosu od 200 miliona evra je veliki rizik za kompaniju. Pored netransparentnog poslovanja, ovakva najava je odraz i neodgovornog poslovanja, koje se očigledno prikriva tom netransparentnošću“, izjavio je Radosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari