Sedište Transportne zajednice Zapadnog Balkana u Beogradu 1Foto:Medija centar

Sedište Transportne zajednice Zapadnog Balkana biće u Beogradu, potvrđeno je danas na prvom ministarskom sastanku Saveta Evropske unije (EU) i Zapadnog Balkana u Briselu.

Izbor Beograda za sedište Transportne zajednice, iz kojeg će se koordinirati aktivnosti na regionalnim projektima i stvaranju jedinstvenog tržišta u oblasti transporta, predstavlja veliko priznanje za Vladu Srbije i za sve što je Srbija uradila da na regionalnom povezivanju, istakla je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Posebno je važno što je ova odluka doneta jednoglasno, uz podršku svih predstavnika iz regiona i članica EU, dodala je Mihajlović.

Izbor Beograda za sedište, ocenila je ona, predstavlja važan korak u sprovođenju Sporazuma o ransportnoj zajednici, koji je potpisan letos na samitu lidera Zapadnog Balkana u Trstu.

Mihajlović je istakla da odluka o sedištu Transportne zajednice znači da će Beograd biti u prilici da bude domaćin svih važnih susreta iz oblasti transporta koji se tiču regiona i da ima vodeću ulogu u koordinaciji budućih aktivnosti na infrastrukturnom i ekonomskom povezivanju regiona.

Povodom odluke da sedi[te Stalnog sekretarijata Transportne zajednice Zapadnog Balkana bude u Beogradu, premijerka Ana Brnabić je izjavila da je ovo još jedna potvrda kolilo je Srbija uradila na regionalnom povezivanju i da su naši napori prepoznati i od strane suseda, kao i od strane EU koja je ovako značajan projekat poverila Srbiji.

Ostajemo posvećeni regionalnoj saradnji i ekonomskom povezivanju Zapadnog Balkana u okviru čega infrastrukturni projekti imaju ogroman značaj. Verujem da ce Srbija opravdati dobijeno poverenje. „Zahvaljujem svim susedima na podršci koju su nam dali, dugo smo se borili za ovo, jer je ovo važna stvar u okviru Berlinskog procesa“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari