Šef Svetske banke u Srbiji: Privatizovati javna preduzeća 1

Kako bi Vlada Srbije napravila bolje poslovno okruženje potrebno je da stvori prostor za privatne firme.

 U ovom trenutku više od 600 preduzeća je u vlasništvu države. Najveća državna preduzeća, 10 njih u Srbiji, od njih je šest u vlasništvu države, tako da je važno privatizovati i otvarati te sektore za tržište i konkurenciju, izjavio je za RTS večeras Stiven Ndegvav, šef Svetske banke u Srbiji.

On je čestitao Vladi 43. mesto na listi uslova poslovanja.

“Prošle godine je mesto bilo 47. tako da Srbija napreduje. Dobro je biti ambiciozan ali je i važno konstatovati da se brojni koraci u tom pravcu moraju realizovati. Dve su kritične oblasti da bi se to uradilo. Prva je plaćanje poreza i da se olakša taj proces preduzećima. Poreski teret je veliki, posebno za nove firme. Neke moraju da plate u vrednosti šest meseci zarada, a takođe priključak na električnu energiju je komplikovan proces i tu Srbija može da napreduje. Ambicija je odgovarajuća jer ako pogledate, recimo, kako je rešen problem izdavanja građevinskih dozvola – prošle godine Srbija je bila na dnu, a sada je 10. na svetu”, optimističan je šef Svetske banke u Srbiji.

On je naglasio da je neophodno da vlasti otvaraju tržište za konkurenciju.

– Želeli bismo da, recimo, vidimo napredak privatizacije kod banaka i osiguravajućih kompanija. To bi bio pokazatelj da je Vlada ozbiljno rešila da učini ekonomiju konkurentnijom i da privuče nove investicije. Takođe bismo voleli da imamo bolje upravljanje i Vlada je i za to opredeljena. U EPS-u i u „Srbijagasu“, oni su to već radili, reformisali su „Železnice“ tako da postoji kapacitet, zainteresovanost, samo je potrebno ići hitno napred – pojasnio je Stiven Ndegvav.
Prema njegovim rečima novi kredit Svetske banke za infrastrukturu pomoći će Srbiji da da bude efikasnija.

“Imamo dva dela kredita: prvi deo je da se omogući održavanje osam hiljada kilometara putne mreže, ne samo održavanjem već promenom načina održavanja kroz ugovore. Takođe, potrebno je modernizovati više od 200 javnih objekata da bi bili energetski efikasniji. To će naravno doneti uštede za državni budžet”, objasnio je Ndegvav.
Prema njegovim rečima iduće godine Svetska banka će se fokusirati na pomoć Vladi u reformi poreskog sistema kako bi poreska uprava bila efikasnija, kao i da se pojednostavi Zakon o porezu.

On je najavio nove kredite.

“ Neki će biti i dodatni. Recimo, postoji jedan zdravstveni program koji će dodati novi novac, oko 300 miliona dolara iduće godine, ali to umnogome zavisi od toga šta Vlada planira sa budžetom i na koji način možemo da reagujemo na to. Tako da smo u skladu sa onim što Vlada želi i njenim prioritetima”, zaključio je šef Svetske banke u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari