Sekcija mladih: „Moja prva plata“ nije u skladu sa Zakonom 1Foto: Stefana Savić

Uredba o programu podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plata“ nije doneta u skladu sa Zakonom o Socijalno-ekonomskom savetu koji predviđa da SES razmatra pitanja politike zapošljavanja, zdravstvene i socijalne zaštite i sigurnosti.

Nije podneta SES-u na razmatranje niti su socijalni partneri, sindikati i poslodavci imali prethodni uvid u nju, ističu u Sekciji mladih Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Posledice brzopletog donošenja Uredbe su, kako se navodi u njihovom saopštenju, promovisanje neuređenih radnih odnosa od strane Vlade, Ministarstva rada, Ministarstva finansija, Ministarstva omladine i sporta, Nacionalne službe za zapošljavanje i Privredne komore Srbije.

„Angažovanje korisnika programa putem Uredbe dovodi u pitanje zdravlje i bezbednost korisnika Programa, primanje naknade za iznos daleko ispod minimalne zarade i porast radnika koji primaju zarade toliko niske da su na ili ispod granice siromaštva i razvoj prekarnih-rizičnih radnih odnosa u kojima su radnici izrazito neravnopravni u odnosu na poslodavca“, ističe se u saopštenju Sekcije mladih.

Oni napominju da je Uredbu neophodno proširiti tako da poslodavac korisniku programa mora da isplati razliku do iznosa minimalne zarade i da mu obezbedi naknadu za topli obrok i prevoz.

Neophodno je, kako napominju, da se doda odredba da će Ugovor sadržavati maksimalan broj radnih sati dnevno i nedeljno, da predvidi trajanje obaveznog dnevnog i nedeljnog odmora, pravo na korišćenje bolovanja. Ugovori moraju obavezati poslodavca da korisniku programa obezbedi i sredstva i opremu za ličnu zaštitu na radu, naknadu troškova prevoza i ishrane na radu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari