Ministarstva finansija i ekonomskih odnosa sa inostranstvom trebalo bi da do kraja sledeće sedmice urade novi predlog ekonomske politike države koja se odnosi na proizvodnju duvana i cigareta, najavljeno je juče u Privrednoj komori Srbije. Na sednici Grupacije PKS proizvođača i prerađivača duvana, državni sekretar Ministarstva za ekonomske odnose sa inostranstvom Srbije Vlatko Sekulović kazao je da Srbija neće ratifikovati Sporazum o slobodnoj trgovini zemalja jugoistočne Evrope (CEFTA) dok se ne definiše politika države prema duvanu.

Ministarstva finansija i ekonomskih odnosa sa inostranstvom trebalo bi da do kraja sledeće sedmice urade novi predlog ekonomske politike države koja se odnosi na proizvodnju duvana i cigareta, najavljeno je juče u Privrednoj komori Srbije. Na sednici Grupacije PKS proizvođača i prerađivača duvana, državni sekretar Ministarstva za ekonomske odnose sa inostranstvom Srbije Vlatko Sekulović kazao je da Srbija neće ratifikovati Sporazum o slobodnoj trgovini zemalja jugoistočne Evrope (CEFTA) dok se ne definiše politika države prema duvanu. Prema njegovim rečima, sistem zaštite proizvodnje duvana u Srbiji mora se uskladiti i sa pravilima Svetske trgovinske organizacije i Evropske unije.
Sekulović smatra da bi trebalo promeniti i Zakon o duvanu, koji nije dao očekivane efekte povećanja proizvodnje, ali i o akcizama, te naći modele zaštite, najverovatnije, kroz podsticaj proizvodnje duvana putem premija. On je istakao da Srbija, sa četiri velike fabrike duvana, ne može da bude zadovoljna izvozom duvana od osam miliona dolara koliko je ostvareno za devet meseci prethodne godine i uvozom od 68 miliona dolara. „Hrvatska, koja ima samo jednu fabriku cigareta, u 2005. godini ostvarila je zaradu od izvoza duvana i proizvoda od duvana u iznosu od 125 miliona dolara, što je 12 puta više od Srbije“, naveo je Sekulović. Prema podacima PKS, prošle godine u Srbiji je proizvedeno 6.110 tona duvana, što je na nivou proizvodnje iz 2005. godine, ali i tri puta manje nego početkom 90-ih godina prošlog veka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari