Ševarlić: Rasim Ljajić da podnese ostavku 1Foto: Dveri

Zbog priznanja da građani Srbije već jedu meso koje je genetski modfikovano, poslanik u Poslaničkoj grupi Dveri Miladin Ševarlić zatražio je juče u otvorenom pismu ostavku ministra trgovine Rasima Ljajića.

– Svojom izjavom potpredsednik Vlade i ministar Rasim Ljajić koji je resorno zadužen i za trgovinu javno je priznao da je u periodu od 2012. do sada svesno tolerisao nezakoniti uvoz i promet GMO i proizvoda od GMO u Srbiji, što je u suprotnosti sa Ustavom RS, Zakonom o Vladi, Zakonom o GMO, Zakonom o spoljnotrgovinskom poslovanju, Zakonom o trgovini, Zakonom o tržišnoj inspekciji, drugim zakonima i brojnim podzakonskim aktima – navodi u pismu Ševarlić. On napominje i da je ovo druga takva izjava koja dolazi od strane zvaničnika, te da je prvu o GM čeri paradajzu izrekao premijer Aleksandar Vučić u Narodnoj Skupštini.

Ševarlić traži ostavku Ljajića jer je nečinjenjem da se zabrani uvoz proizvoda od GMO, naneo ogromnu ekonomsku, proizvodnu i zdravstveno-bezbednosnu štetu Srbiji, poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima i saučestvovao u višegodišnjoj obmani potrošača u Srbiji.

– Rasim Ljajić je ovom izjavom izrazio grubo omalovažavanje građana i predstavnika naroda, Srbija je dužna da zbog odobravanja nezakonitog uvoza i nelojalne konkurencije nadoknadi štetu domaćim proizvođačima i prerađivačima, a Vlada je dužna da se izvini svim potrošačima hrane od GMO i da preuzme obavezu da Republika Srbija snosi posledice koje mogu da nastanu korišćenjem takve hrane u ishrani našeg stanovništva – ističe se u pismu Miladina Ševarlića.

On kaže kako je Vlada dužna da u najkraćem mogućem roku naloži proizvođačima, uvoznicima i trgovini da na svim proizvodima u prometu, uključujući i proizvode koji se prodaju u rinfuzu i posebno prerađevine od mleka i mesa, istaknu vidljivu oznaku porekla u Srbiji kao što se to čini u Francuskoj i drugim evropskim državama.

– U protivnom, građani Srbije u budućnosti mogu očekivati da će zbog eventualne neodgovornosti ministara zdravlja i policije, po ugledu na potpredsednika Vlade i ministra trgovine, turizma i telekomunikacija, isti uputiti zahtev da se legalizuje i promet narkotika – navodi Ševarlić.

Ljajić je je pre tri dana rekao jednom dnevnom listu kako „jedemo meso životinja koje su hranjene GM stočnom hranom“, dodavši da to meso dolazi iz uvoza, kao i da je „bitno da se insistira na obeležavanju ovakvih proizvoda kako bi građani u svakom trenutku znali šta kupuju.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari