Shoppster - Uspešna prva godina srpskog Amazona 1Foto: Nebojša Babić

Prva i najveća integrisana online i TV prodavnica Shoppster uskoro će zaokružiti godinu uspešnog poslovanja. Uveliko poznat kao domaći Amazon, Shoppster je od jula prošle godine do danas razgranao svoj asortiman od 40.000 do izuzetne cifre od 130.000 artikala, razvrstanih u 25 kategorija.

Iz svoje novobeogradske kancelarije, tim iza Shoppstera svakodnevno je ispitivao potrebe silom prilika uzburkanog tržišta u kojem je čak i one nenaviknute na online kupovinu pandemija podstakla da se iz tradicionalnog probiranja po prodavnicama naglo digitalizuju.

„Nudimo sve što obuhvataju potrebe kupaca koji su naviknuti na online naručivanje, a pažljivo istražujemo i primenjujemo sve što bi moglo da zainteresuje i one koji nisu. Trenutno imamo gotovo sve u ponudi – od igračaka, do bele tehnike, alata, mode i sporta, a uskoro planiramo da uvedemo i prodaju pakovane hrane i pića“, kaže za Danas Ivana Lazović iz sektora nabavke i prodaje u Shoppsteru.

Kako se mreža dobavljača brzo širila, tako je i zainteresovanost kupaca rasla.

Sa druge strane, operativnost Shoppstera kao e-commerce platforme koja razume tržište na kojem posluje naročito se pokazala kada je u rad krenuo prvi specijalizovani prodajni kanal Shoppster TV svojevrsno interaktivno uputstvo za upotrebu svega što ova prodavnica nudi, predstavljeno kroz brojne tematske emisije, uz prijatan i profesionalan tim poznatih i novih TV lica.

Tako je, uz sinergiju online i TV prodajnih kanala, Shoppster danas sa dobrim razlogom stekao status e-commerce giganta na kojem je moguće pronaći praktično sve.

„Ako nas pitate šta se trenutno prodaje na Shoppsteru odgovor je sve. Od masažera za glavu, preko garderobe, kreveta za pse i deterdženata, do igračaka, posuđa i kućnog tekstila. Veliki deo prodaje odlazi na belu tehniku i male kućne aparate i za nas je to malo iznenađenje jer su kupci uglavnom navikli na standardne prodavnice specijalizovane za tu vrstu robe“, objašnjava Lazović.

Odluka o kupovini mnogo je lakša, napominje ona, ako osoba od poverenja na jednostavan i zabavan način potencijalnim kupcima objasni kako određeni proizvod funkcioniše.

„I u običnim prodavnicama bele tehnike često imate situaciju da prodavac nema vremena ili nije dovoljno obučen da uvede kupce u, na primer, specijalne funkcije proizvoda. Trudimo se da kroz TV emisije upravo to prikažemo najbolji način ako mašina za veš ima sistem za zaštitu od poplave, otvorićemo je usred pranja. Nema bolje reklame niti garancije kvaliteta od praktične demonstracije, a to ne zaključujemo mi kao prodavnica već kupci koji najviše kupuju upravo proizvode reklamirane na TV kanalu“, zaključuje Lazović.

Direktor operacija u Shoppsteru Vladimir Vidaković kaže da je priča o Shoppsteru počela pre dve i po godine.

Ideja je od samog početka bila da ova platforma postane regionalni e-commerce igrač broj 1. Sarađivali smo sa konsultantima koji svoje nemerljivo iskustvo donose iz rada u svetskom e-commerce gigantu Amazon. Zaista, želimo da budemo prisutni i najbolji u svim državama regiona, a za sada smo u Srbiji i Sloveniji, kaže Vidaković za Danas.

Kada je reč o konkurentnosti u okviru marketplace modela koji okuplja brojne dobavljače istih proizvoda, Vidaković ističe da Shoppster i u ovom segmentu donosi svež i različit pristup online trgovini: Takvi dobavljači učestvuju u jednoj zdravoj tržišnoj utakmici, dok vernost kupaca, sa druge strane, Shoppster nagrađuje nizom pogodnosti u okviru svog loyalty programa Shoppster Smart.

Takođe, Shoppster prati vaša interesovanja i formira preporuke za naredne kupovine na osnovu njih, tako da je platforma u potpunosti prilagođena kako kupcima koji žele hiruršku preciznost u pretrazi proizvoda, tako i istraživačima koji kroz pretragu otkrivaju šta im treba.

Dobavljači su, dakle, od Shoppstera dobili mogućnost prostora za oglašavanje, ali ova platforma je u svojih prvih godinu dana, poklopivši se sa teškoćama uzrokovanim pandemijom, postala utočište i za mikro i mala preduzeća u Srbiji. Mali i najmanji od malih dobili su priliku da se presele na internet, prošire svoje poslovanje i otkriju daleko veći, a ranije teško dostupan spektar potencijalnih kupaca.

Za malu privredu, kako kaže Vidaković, u pripremi su posebni paketi za oglašavanje, koji će ih učiniti ravnopravnim igračima na tržištu sve zavisi od njihove želje, volje i truda. Shoppster praktikuje redovne mesečne ponude, vikend akcije, a neretko i besplatnu dostavu.

Kada se radi o dostavi, dodaje Ivana Lazović, trude se da sarađuju sa najboljim kurirskim službama.

Trenutno su to to D Ekspres i Milšped, a upravo u saradnji sa D Ekpresom ostvarena je mogućnost isporuke robe na paketomatima, trenutno prisutnih na 60 lokacija u Srbiji. Do kraja godine paketomata će biti još 40, roba naručena na kućnu adresu stizaće u roku od tri do pet dana, u planu je do kraja godine da ih bude još 40.

Osim toga, sve kupljeno na Shoppster.com na kućnu adresu stiže u roku od tri do pet dana, a u planu je i dugoiščekivana premijum usluga isporuka istog dana. Najvažniji cilj, naravno, ostaje najkvalitetnije moguće iskustvo online kupovine, u svim situacijama: Sve pritužbe, primedbe i reklamacije rešavaju se u najkraćem roku.

Kontakt centar je stalno na usluzi, a telefon na koji može da se i poruči roba dostupan je sedam dana u nedelji od 8 do 22 časa. Kupci mogu da budu sigurni da će to što su naručili i da dobiju.

„Mi smo i sami kupci, i naravno, svesni smo svih nedoumica i strahova koje ljudi imaju kada ih privuče online kupovina, ali kod nas nemaju razloga da se plaše da će umesto telefona dobiti ciglu“, kaže Vladimir Vidaković.

Problem domaćim kupcima, međutim, nije bilo samo da li će dobiti to što su naručili već i koliko je sigurno ostaviti broj platne kartice: Srž onoga što radimo u Shoppsteru jeste bezbedna, brza, jednostavna, ali i raznovrsna kupovina. Možete je obaviti online, uz samo nekoliko klikova, ili pozivom na broj telefona 011 45 45 400, ili skeniranjem QR koda koji se nalazi u donjem levom uglu tokom emitovanja Shoppster TV emisija. Možete platiti karticom ili pouzećem.

Shoppster je svoju avanturu na rastućem e-commerce tržištu tek započeo, planovi za ovu godinu su ulazak na tržišta Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Bugarske, a na domaćem tržištu širenje asortimana, dalje usavršavanje usluga, skraćenje roka isporuke, i hrana i piće kao dugo očekivana nova kategorija.

Pogodnosti

Shoppster za svoje korisnike obezbedio je i program lojalnosti Shoppster Smart. Da biste ušli u prvi nivo programa dovoljno je da se registrujete na sajtu i odmah dobijate od 10 do 40% popusta na više od 50 proizvoda iz svih kategorija. Za korisnike SBB i NetTV Plus korisnika tu je poseban nivo programa Smart Connect, koji donosi popuste od 10 do 50% na preko 100 proizvoda iz svih kategorija, kao i Shopping dane svakog meseca s dodatnim pogodnostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari