U tim pogonima će posao naći oko 7.000 ljudi sa područja Šumadije, najavljeno je na sednici kragujevačkog gradskog parlamenta održanoj, krajem minule sedmice po hitnom postupku. Predstavnici svih odborničkih grupa, i pozicije i opozicije, glasali za usvajanje Plana detaljne regulacije Radne zone Sobovica – Lužnice, kojim je obuhvaćeno oko 663 hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega je 280 hektara predviđeno za radnu industrijsku zonu, a ostatak za prateće sadržaje.

Šta je to ujedinilo kragujevačku vlast i opoziciju, što je i za one koji nešto duže pamte, redak, ako ne i slučaj bez presedana, na šumadijskoj političkoj sceni, neizbežno je pitanje. A odgovor, čini se, leži u najavljenom dolasku Simensa, jedne od najvećih i najznačajnijih svetskih kompanija u oblasti elektronike, elektrotehnike, proizvodnje šinskih vozila, bele tehnike… u Kragujevac, odnosno u industrijsku zonu. Podsetimo da je kompanija Simens Srbija nedavno objavila informaciju o preuzimanju svog višegodišnjeg dobavljača, kragujevačke firme „Milanović inženjering“, koja proizvodi aluminijumske delove karoserije za šinska vozila. Sporazum o preuzimanju potpisan je krajem novembra, a posao će, kako je najavljeno, biti zaključen početkom naredne godine, uz prethodno usaglašavanje zakonske regulative o zaštiti konkurencije.

Ono što posebno privlači pažnju javnosti ovog dela Srbije jeste najava da da Simens u Kragujevac dovodi i svoje dobavljače, što bi moglo da znači da Nemci u industrijskoj zoni u Sobovici planiraju ne samo nastavak izrade aluminijumskog pozicija za karoserije šinskih vozila, već i proizvodnju gotovih proizvoda. Spekuliše se, takođe, da bi u novootvorenom pogonu mogli da se proizvode delovi koji će biti isporučivani Simensonovim fabrikama širom sveta. Šta god da je u pitanju dobro će doći. Samo da se realizuje…

– Preuzimanjem kompanije „Milanović inženjering“, Simens ojačava sopstvenu mrežu u oblasti železničke industrije, kao i poziciju lokalne kompanije na srpskom tržištu. Ovom akvizicijom stekli smo optimalnu poziciju za buduće projekte na globalnom železničkom tržištu. Posle četrnaest godina uspešnog poslovanja u Subotici, imaćemo i drugu fabriku u Srbiji – rekao je prilikom potpisivanja sporazuma o preuzimanju „Milanović inženjeringa“ generalni direktor kompanije Simens Srbija Udo Ajhlinger.

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić pojasnio je da je pred Kragujevčanima veliki projekat, verovatno veći i od onog vezanog za Fijat. Formiranje industrijske zone Sobovica, prema njegovoj oceni, početak je privrednog preporoda Kragujevca. On je u tom kontekstu podsetio da je Simens već u Kragujevcu i dodao da se sada očekuje dolazak komponentaša te kompanije.

– Ako sve bude teklo po planu, u novoj industrijskoj zoni u Sobovici posao će naći između 6.000 i 7.000 ljudi. Očekujemo da na tom potezu nikne nova varoš koja će imati ambulantu, vatrogasnu i policijsku stanicu, trgovinske radnje, pekare i druge sadržaje, što znači da se otvaraju mogućnosti za zapošljavanje velikog broja ljudi, ne samo u fabrikama, već i u pratećim delatnostima. Treba naglasiti da su izgradnjom pristupnih saobraćajnica, poslovi koji se odnose na formiranje nove industrijske zone, već počeli a svi infrastrukturni radovi trebalo bi da budu gotovi naredne godine – kaže Nikolić.

Na prostoru buduće industrijske zone, koja će biti izgrađena kraj puta Kragujevac – Rača Kragujevačka, već posluje kompanija „Milanović inženjering“, koji će početkom naredne godine postati deo Simensovog proizvodno-poslovnog lanca sa više od 350.000 zaposlenih. U Sobovici bi, pored Simensa i njegovih komponentaša, mogle, doduše prema nezvaničnim informacijama, svoje pogone da otvore neke kineske kompanije. U tom kontekstu pominju se kineski proizvođači električnih automobila i auto-delova.

Sve spremno za dolazak kineske kompanije CMEC

U industrijskoj zoni Sobovica već je trebalo da bude realizovana investicija kineske kompanije CMEC, koja je na toj lokaciji planirala da, u saradnji sa kragujevačkom gradskom upravom, izgradi farmu za tov junadi, te zajedničku firmu za preradu junećeg mesa za izvoz u Kinu. Sudeći prema tvrdnjama gradonačelnika Kragujevca, Radomira Nikolića, realizacija te investicije morala je da sačeka potpisivanje međudržavnog ugovora između Srbije i Narodne Republike Kine o izvozu goveđeg mesa. Pošto je taj ugovor nedavno potpisan u Budimpešti procenjuje se da su se stekli uslovi za dolazak Kineza.