Simens preuzima "Milanović inženjering" 1Foto: Wikipedia

Na lokaciji Radna zona Sobocica -Lužnice, površine oko 280 hektara, ove godine biće početa izgradnja nove industrijske zone.

Gradsko veće upravo je usvojilo program za otuđenje oko 70 hektara građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Kragujevca radi izgradnje objekata namenjenih privređivanju.

Utvrđena cena zemljišta je 100 dinara po kvadratnom metru. Otuda početna prodajna cena cele lokacije iznosi oko 69, 6 miliona dinara. Postupak javnog nadmetanja biće organizovan 6. februara u zgradi kragujevačke gradske uprave.

Odluka o formiranju nove industrijske zone u Kragujevcu u ovdašnjem gradskom parlamentu je, prošlog meseca, podsetimo, udružila i vlast i opoziciju, pošto je prethodno obznanjeno da je, krajem novembra potpisan ugovor prema kojem nemački Simens preuzima svog dobavljača, kragujevačku kompaniju „Milanović inženjering“. U toj firmi koja je godinama unazad izrađivala aluminijumske pozicije za šasije šinskih vozila marke „simens“, krajem godine je, saznaje naš list, napravljen i matičnoj kompaniji isporučen prvi vagon od aluminijuma. Otuda se pretpostavlja da će Simens od narednog meseca, kada, kako doznajemo, preuzima „Milanović inženjering“, u Kragujevcu da nastavi već osvojenu proizvodnju vagona.

Početkom februara će, sada je već izvesno, biti poznato i da li se nova industrijska zona formira samo za Simens ili i za „Milanović inženjering“, odnosno koja će od te dve firme da gradin nove fabrike u Sobovici, gde bi u naredne tri do četiri godine trebalo da se zaposli između 6.000 i 7.000 Šumadinaca. Prema nezvaničnim informacijama iz „Milanovića“, ta kompanija planira da u Sobovici gradi nekoliko novih fabrika, među kojima su i one za proizvodnju trolejbusa i čeličnih vagona (za francuskog partnera) i drugog, i koje u narednih nekoliko godina treba da zaposle nekoliko hiljada novih radnika. Koliko su najave pouzdane znaće se za manje od mesec dana, kada bude poznat kupac lokacije u Sobovici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari