Simpo duguje od 500.000 do milion dinara dnevno 1Foto: Arhiva

Finansijski oporavak Simpa kao i likvidnost u svakodnevnom poslovanju otežavaju krediti koje je ovo preduzeće i pre transformacije u akcionarsko društvo uzelo od domaćih i stranih banaka, a reč je o desetinama miliona evra i pregovori su u toku, rekao je generalni direktor ove fabrike nameštaja Slađan Disić.

– U protekle tri godine uspeli smo da vratimo preko četiri milijarde dinara kredita kao i obaveze za neisplaćene zarade, dugovanja prema gradu, EPS, a likvidnost je svakodnevno opterećena i dospevanjem sudskih presuda radnika, pa dnevno imamo obaveze između 500.000 i milion dinara – objasnio je aktuelno stanje prvi čovek Simpa.

– Uprkos tome u 2017. godini rast prodaje na domaćem tržištu zabeležio je 67 procenata, dok je izvoz porastao za pet procenata. Simpo je osvojio proizvodnju 72 nova proizvoda, a vraćamo se i na tržište EU. Procene za stabilno poslovanje odnose se na izvoz koji bi trebalo da bude na mesečnom nivou do 2,8 miliona evra, a on se sada sa upošljenošću kapaciteta od 80 procenata kreće od 1,7 do 2,5 miliona evra – kaže Disić.

– U Srbiji postoji 687 firmi koje se bave proizvodnjom nameštaja, a učešće naše firme kreće se oko 15 procenata, što narednih godina treba da povećamo. Dolazak Ikee je za nas dodatna provokacija za jači nastup na tržištu pa je u avgustu naša prodaja samo na teritoriji Beograda povećana za više od 30 procenata, a dobili smo i poslove za opremanje hotela u Hrvatskoj, Grčkoj i Crnoj Gori, a radićemo i na objektu u Republici Srpskoj – naveo je Disić, koji očekuje da početkom naredne godine izvozni poslovi prema aktuelnim ugovorima dosegnu i šest miliona evra. Od 2014. godine Simpo je transformisan u privredno akcionarsko društvo u kome država ima 35 odsto vlasništva, a akcije poseduje i 7.900 malih akcionara.

Spekulacije oko direktorove plate

– Kako se u nekim lokalnim medijima pojavila cifra o mojoj plati od čak 11.000 evra mesečno, ja javno kažem da je moja plata kao generalnog direktora 84.875 dinara i svaki radnik to može da proveri – pojasnio je direktor Simpa. Za oko 2.500 zaposlenih koji mesečno primaju u proseku oko 30.000 dinara bruto platni fond iznosi 85 miliona dinara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari