Sindikat će organizovati zajednički protest radnika iz cele Srbije u Kragujevcu 1Foto: Arhiva

Ukoliko direktor fabrike „Zastava oružje“ ne vrati predsednika sindikata Dragana Ilića na posao, biće organizovan zajednički protest radnika fabrika iz cele Srbije u Kragujevcu, rečeno je agenciji Beta u Savezu samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Kragujevca.

Predsednik Samostalnog sindikata u Kragujevcu Jugoslav Ristić je rekao da je to zaključak Predsedništva SSSS na jučerašnjoj sednici.

Kazao je da je na tom sastanku izražena zabrinutost zbog otkaza predsedniku sindikata fabrike „Zastava oružje“ i činjenice da to može svakome da se desi.

Ristić je rekao da „vrh“ Samostalnog sindikata Srbije razmišlja i da zbog te situacije organizuje prvomajski protest u Kragujevcu, umesto u Beogradu.

Ristić je rekao da je do sada obavljen razgovor sa inspekcijom rada u vezi sa otkazom Iliću i premeštanjem većeg broja rukovodilaca članova sindikata na druga radna mesta.

Danas je i u pravno-formalnom smislu „aktivan“ otkaz Iliću posle objavljivanja na oglasnoj tabli fabrike.

Direktoru „Zastava oružje“ Mladenu Petkoviću juče je uručeno 1.500 potpisa radnika te fabrike koji od njega traže da poništi odluku o otkazu i Ilića vrati na posao.

Iliću je od utorka 9. aprila zabranjen ulaz u fabriku „Zastava oružje“, ali mu je do danas bilo dozvoljeno da sindikalne aktivnosti obavlja u sali upravne zgrade van fabričkog kruga.

Otpušteni Ilić je u subotu otkazao najavljeni generalni štrajk oružara za juče, obavestivši radnike fabrike članove Samostalnog sindikata da u ovom trenutku ne treba nanositi štetu preduzeću kao i da je takav njegov stav rezultat odgovornosti prema radnicima i fabrici.

Direktor fabrike „Zastava oružje“ doneo je odluku o otkazu Ugovora o radu Draganu Iliću jer se nije prijavio na kapiji kada je, u petak 5. aprila, vozilom sindikata zajedno sa predsednikom Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisavom Orbovićem izlazio iz fabrike zbog odlaska na zakazani sastanak sa direktorom u upravnoj zgradi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari