Konzorcijum firmi Preduzeće za puteve Beograd i Petrobart prihvatilo je socijalni program za radnike kruševačke Fabrike maziva (FAM) koji predviđa otpremnine od 500 do 350 evra po godini staža. Konzorcijum, koji je u ponedeljak potpisao ugovor o kupovini FAM, za tu fabriku će platiti 25 miliona evra, a na ime investicionog programa će izdvojiti 10 miliona evra.

Konzorcijum firmi Preduzeće za puteve Beograd i Petrobart prihvatilo je socijalni program za radnike kruševačke Fabrike maziva (FAM) koji predviđa otpremnine od 500 do 350 evra po godini staža. Konzorcijum, koji je u ponedeljak potpisao ugovor o kupovini FAM, za tu fabriku će platiti 25 miliona evra, a na ime investicionog programa će izdvojiti 10 miliona evra. Predsednik Samostalnog sindikata FAM Vladica Petrović rekao je da je to najbolji socijalni program od početka privatizacije u Srbiji i dodao da je vlasnik obavezan da u sledeće tri godine pet odsto neto profita isplati zaposlenima na ime bonusa, a isti procenat na ime dividende. On je dodao da socijalni program predviđa da vlasnik malim akcionarima u naredne tri godine mora da ponudi otkup akcija po ceni koja ne može biti manja od one koju je on, preračunato po akciji, platio prilikom kupovine preduzeća.
Zaposlenima u FAM biće uplaćivano i dodatno socijalno osiguranje, a umesto dosadašnje 2.000, to će biti 3.000 dinara mesečno. Predviđeno je takođe da preduzeće nastavi sa dodeljivanjem stambenih kredita, a novi vlasnik se obavezao da će za tu svrhu godišnje izdvajati po 100.000 evra. FAM je u okviru Naftne industrije Srbije poslovao do 1. oktobra 2005. godine, kada je izdvojen u samostalnu celinu kako bi ušao u proces privatizacije i to je najskuplje prodato kruševačko preduzeće. FAM upošljava oko 270 radnika, a prosečna neto plata je oko 33.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari