Sindikat Fijat plastika: Ponuđeni kolektivni ugovor sadrži protivustavne članove 1Foto: Milan Nikić

Sindikat fabrike Fijat plastic, koja posluje u okviru kompanije Fijat Krajsler automobili Srbija, danas se oglasio oficijelnim saopštenjem kojim obaveštava javnost o, kako se tvrdi, perfidnom pokušaju kompanije da nametne jednostrano donete odluke na krajnje neprimeren način, “čak koristeći jezik ucena i zastrašivanja.” 

Ponovo je problem potpisivanje Kolektivnog ugovora, koji sadrži nezakonite i protivustavne članove, usled čega naš sindikat već godinama odbija da potpiše taj dokument.

Sada je, pored svega ostalog,njime predviđena i promena metodologije obračuna regresa, kojom se, u praksi, značajno umanjuje iznos koji bi radnici trebalo da dobiju, navodi se u saopštenju Sindikata Plastika.

Ističe se, pritom, da je glavni problem u pregovorima sa menadžmentom Fijat Krajslera to što se od Sindikata traži da potpiše kolektivni ugovor koji nije dobio na uvid, dakle na slepo, što je, takođe, protiazakonito.

Sindikatu se kolektivni ugovor ne daje na uvid, zbog toga što, tvrde sindikalci, taj dokument sadrži nezakonite odredbe, među kojima je i ona o odricanju od prava na štrajk, u zamenu za izvesne benefite, koje zaposleni u Plastiku već imaju primenom pravilnika o radu, donetom nakon prethodnih neuspešnih pregovora o kolektivnom ugovoru.

– Realno umanjenje regresa pravda se trenutnom epidemiološkom situacijom, te malom proizvodnjom, usled čega, navodno, kompanija trpi velike gubitke.

Na pitanje zašto se ne počinje sa proizvodnjom novog modela, dobijamo odgovor da o tome menadžement nema ovlašćenja da daje izjave.

Neophodno je, međutim, da se istakne da su radnici Fijat Krajslera i Fijat pladstika radili sve vreme u periodu najteže epidemiloške sitiuacije.

Fijat plastik je iskoristio paket pomoći države, tj. dobio uplatu pet minimalnih plata za pet meseci tokom moratorijuma za svakog radnika, navodi se u saopštenju Sindikata Fijat plastika i dodaje da je ta fabrika “iskoristila sve moguće subvencije i olakšice, dobijene od države tokom prethodnih godina.”

Naglašava se, potom, da je Grupacija Fijat Krajsler automobili (FCA) “multimilijarderska, multinacionalna kompanija, koja proizvodnju novog modela (u Kragujevcu – prim. Z.R.) može da organizuje kad god to poželi”.

Da li to još uvek ne čini zbog pregovora sa državom, „ispod žita“, o novom krugu subvencija, ili je po sredi neki drugi razlog, za zaposlene u Plastiku, navode sindikalce, to nije bitno.

Radnici Fijata, poručuju, žele da rade, i rade, često u vrlo teškim uslovima, po vrelini i hladnoći, većim i od onih propisanih Zakonom o radu, pa i tokom epidemije, kao što je slučaj u prethodnom periodu, te otuda smatraju da nije fer da se kola slome radnicima.

– Izražavamo žaljenje što su kolege iz FCA Srbija potpisale taj i takav kolektivni ugovor, i nadamo se da tokom pregovaranja nije došlo do nedozvoljenih ucena i pritisaka, kao u našem slučaju.

Naime, naša strana je ucenjena da potpiše nezakonit kolektivni, koji nije dobila na uvid.

Ucenjena je od Nikole Jerotijevića, menadžera za ljudske resurse, gubitkom bonusa i isključivanjem grejanja u hali, kao i jednostranom izmenom važećeg pravilnika o radu, konstatuje se u saopštenju Sindikata Fijat plastika koji obaveštava svoje članove i javnost da “neće da pristane na ucene i pritiske.”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari