Sindikat "Nezavisnost" podržao zahtev da se obustavi retroaktivno oporezivanje prihoda frilensera 1Foto: EPA/ DAVID CHANG

Ujedinjeni granski sindikati „Nezavisnost“ podržali su zahtev Udruženja radnika na internetu da se obustavi retroaktivno oporezivanje prihoda frilensera koji rade na daljinu za strane kompanije, i da se konačno reguliše njihov pravni status, saopštio je danas taj sindikat.

Kako se navodi, Udruženje radnika na internetu obratilo se sindikatu tražeći pomoć u nastojanju da se oporezivanje obustavi, dok se ne definiše pravni status radnika na internetu.

Predsednik sindikata „Nezavisnost“ Zoran Stojiljković smatra da je zahtev Udruženja upućen Vladi potpuno opravdan.

„Koliko sam razumeo, retroaktivnim poreskim obuhvatom prihoda radnika na internetu u periodu od 1. januara 2016. do danas, oni bi bili dužni da plate i po 15.000 evra, što je ne samo neshvatiljivo već i nerealno“, ocenio je Stojiljković.

On je dodao da je država dužna „da te pretežno mlade ljude prvo uvede u radnopravni sistem“ nakon čega bi bile definisana kako njihova prava tako i obaveze.

„Oni jasno stavljaju do znanja da se ne protive oporezivanju, ali traže da to bude na pravedan i transparentan način, prilagođen njihovoj vrsti posla. Podsećaju i da je Srbija deseta u svetu po broju radnika na internetu, ali da ih naš Zakon o radu i dalje ne prepoznaje“, rekao je Stojiljković.

On je ukazao da radnici na internetu nemaju nikakvu socijalnu zaštitu, kao što su pravo na bolovanje, trudničko i porodiljsko odsustvo, kao ni zaštitu od otkaza i mobinga, jer ne mogu da sklope ugovore o radu kako bi zaštitili svoja radna prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari