Sindikat penzionera najavio protest za 22. februar 1Arhivska fotografija: Fonet/Dragan Antonić

Udruženje sindikata penzionera Srbije (USPS) najavilo je danas protest za 22. februar, zbog toga što Ustavni sud ne postupa povodom njihove inicijative da se zakon kojim su umanjenje penzije proglasi neustavnim i poništi.

Protest ćemo održati na dan kada smo predali našu drugu inicijativu Ustavnom sudu, koji ćuti već tri godine, rekao je predsednik USPS Mihajlo Radović na konferenciji za novinare.

Protest će se, navodi, održati pred zgradom Ustavnog suda, a možda i pred sedištima nekih drugih državnih organa.

Ustavni sud je, kaže, odbacio njihovu prvu inicijativu, pa je USPS podneo drugu, a potom je i dopunio, ali Sud ne želi da raspravlja o njoj jer bi „morao da poništi“ zakon o smanjenju penzija.

Prema rečima Radovića, kada je Ustavni sud odbacio njihovu prvu inicijativu nije ni raspravljao o njoj, ali su se sudije podelile, jer je četvoro smatralo da treba raspravljati.

Radović je rekao da je USPS više puta pozivao Ustavni sud da odluči o njihovoj inicijativi, a govoreći o položaju penzionera kazao je da mora da se prestane sa „pravno – ekonomskim razvratom“ prema njima.

Kako se sve više penjemo na Duing biznis listi živimo sve lošije i novčanici su nam sve tanji, rekao je Radović, navodeći da se retorikom predstavnika vlasti ne mogu platiti lekovi, prevoz i komunalije.

Generalni sekretar USPS Ljubiša Babić je rekao da ćutanje Ustavnog suda sprečava penzionere da se obrate Sudu za judska prava u Stazburu.

Važno je da se vode upravni ili parnični postupci kako pravo na potraživanje penzionera ne bi zastarelo, podsetio je Babić, navodeći da se akcija za vraćanje penzija nastavlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari