Sindikat: Potrošena sredstva namenjena preduzećima za zapošljavanje osoba sa invaliditetom 1Kragujevac Foto: Wikipedia

Sredstva koja se dodeljuju za poboljšanje uslova rada preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom su potrošena za druge namene i zbog toga je obustavljen postupak javnog poziva, rečeno je Beti u Savezu samostalnih sindikata Kragujevca (SSSK).

Predsednik SSSK Jugoslav Ristić je rekao da su ta sredstva potrošena na borbu protiv korona virusa i da je zbog nedostatka para obustavljen javni poziv preduzećima za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

„Obustavljanje postupka javnog poziva za dodelu sredstava preduzećima iz ove delatnosti za poboljšanje uslova rada, uz obrazloženje Ministarstva finansija da nema novca za taj, već upućen Javni poziv, znak je da država odustaje od postojanja ovih preduzeća u svom vlasništvu“, ocenio je Ristić.

On je rekao da se, inače, ova sredstva obezbeđuju uplatama onih preduzeća koja ne ispunjavaju zakonsku obavezu o zapošljavanju određenog broja osoba sa invaliditetom.

Ristić je rekao da je bez mogućnosti da koristi ova sredstva ostalo i državno preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje „Grafopromet“, iz Kragujevca, koje zapošljava 30 radnika.

Pored toga, kako navode u SSSK, radnici „Grafoprometa“ su ostali i bez zarada i sredstava za život, što je posledica pandemije i prekida privrednih aktivnosti i rada državnih institucija za koje ovo preduzeće radi, ali i nebrige države.

Naime, ovom preduzeću je, kao i drugim državnim preduzećima te delatnosti u Srbiji, uskraćena podrška Vlade iz Programa ekonomskih mera.

Državna preduzeća nemaju pravo na tri minimalne zarade zbog korona krize, za razliku od privatnih preduzeća iste delatnosti.

Na otvoreno pismo upućeno ministru rada u kome SSSK ukazuje na problem podele državnih i privatnih preduzeća koja zapošljavaju osobode sa invaliditetom u dodeljivanju sredstava iz Programa Vlade Srbije, iz Ministarstva rada je pre nekoliko dana stigao odgovor u kome se SSSK upućuje na obraćanje Ministarstvu finansija.

Ristić smatra da „transmisija zahteva“ ka drugom ministarstvu ne vodi ka rešenju problema uz ocenu da mere nije donelo Ministarstvo finansija nego Vlada Srbije.

SSSK se juče otvorenim pismom obratio i premijerki Srbije Ani Brnabić i zatražio da hitno iznađe sredstva i pomogne „Grafoprometu“ ili saopšti kakve su namere države prema ovakvim preduzećima.

U Srbiji postoji 57 preduzeća koja se bave profesionalnom rehabilitacijom i zapošljavanjem osoba sa invaliditetom od čega je 16 u državnom vlasništvu, a ostala su privatna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari