Sindikat RGZ uputio otvoreno pismo premijerki 1Foto: Radnik.rs

Sindikat Nezavisnost Republičkog geodetskog zavoda, uputio je predsednici Vlade Ani Brnabić, otvoreno pismo, u kome se ističe da ona upurno odbija da im da pitanja, koja su joj uputili, i da to samim tim ukazuje da postoje krupni problemi u vezi stanja u Republičkom geodetskom zavodu.

Poštovana predsednice, naša učestala obraćanja i Vaše uporno odbijanje da nam date tražene odgovore na sasvim razložna i dobronamerna pitanja, ukazuje da postoje zaista krupni problemi u vezi stanja u Republičkom geodetskom zavodu.

Ta činjenica, od nas predstavnika zaposlenih i aktivnih učesnika u svim dešavanjima u RGZ-u  proteklih 15 godina, zahteva da nastavimo sa borbom i aktivnostima koje će dovesti do rešavanja nagomilanih problema.

Tolerancija koju Vlada RS i resorna ministarstva pokazuju prema bahatosti i nezakonju koje karakteriše rad rukovodstva RGZ-a je van svakog komentara. Čak bi se moglo reći, da toliki obim tolerancije  predstavlja i preuzimanje odgovornosti za rad RGZ- u poslednjih nekoliko godina.

To je sasvim legitimno pravo i Vas kao i potpredsednice Vlade pa i cele Vlade RS. Zbunjuje utisak da postoje sasvim vidljivi i prepoznatljivi efekti rada  rukovodstva RGZ-a koji zahtevaju sasvim drugačiji stav i pristup Vlade RS.

Najnoviji u nizu pokazatelja dezorijentisanosti i neprofesionalnosti u radu vrha RGZ-a je rezultat objavljen na Doing bussines listi Svetske banke za 2020 godinu. Određeni napredak Republike Srbije je usporen rezultatom RGZ-a koji je zabeležio pad od 4 mesta u oblasti registracije nepokretnosti. Ako se sećate Sindikati RGZ-a su ukazivali na tu mogućnost, znajući realno stanje i okolnosti  koje su prisutne u Službama za katastar nepokretnosti. Na žalost pomenuta lista Svetske banke ne računa i vrednuje sve druge poslove koji se trenutno obavljaju u RGZ-u i koji su svuda u svetu u drugom planu u odnosu na osnovnu delatnost katastra. Zašto je to tako treba da se zapitaju svi oni koji su doprineli da na čelu RGZ-a sede ’’stručnjaci’’ koji se nisu dokazali u svojoj profesiji i na osnovu čijih ’’fiks’’ ideja se donose odluke i propisi.. Odluke se donose u uskom krugu uglavnom van okvira RGZ-a i zasnovane su na nerealnim i često nesprovodivim ciljevima.  Na osnovu takvih odluka se dalje troše sredstva kredita i budžeta RS što je poseban problem o kome će suditi vreme koje bude merilo efekte i opravdanost  utrošenog novca  koji će vraćati buduće generacije.

Poštovana predsednice, valja podsetiti da su izjave  potpredsednice Vlade g-đe Zorane Mihajlović od pre tri godine najavljivale da će na tek objavljenoj listi Svetske banke za 2020-tu god. Repubika Srbija biti rangirana u prvih 20 zemalja. Čini se da je taj cilj prilično daleko, posebno ako se ima u vidu da je umesto rasta u nekim oblastima zabeležen pad rejtinga. Zarad istine, želimo da Vas podsetimo da je na istoj Doing bussines listi za 2012 godinu Republika Srbija bila na 39 mestu u delu koji se odnosi na rad katastra i registraciji nepokretnosti. 2013-te bili smo na 41 mestu.  Sve ovo je, reklo bi se, stvar analitike i obrade podataka u cilju promocije i afirmacije privrednog ambijenta. U to ne želimo da se mešamo, osim što moramo da ukažemo da za nepovoljnim  rezultatom ne postoji odgovornost zaposlenih već isključivo onih koji rukovode zavodom. Šta sindikati misle o onima koji su pogazili sva sindikalna prava i slobode, nepoštuju Sporazume koji su potpisani sa Vladom RS i posebno onima koji osim lične koristi ne poštuju ni jedan drugi postulat, Vama je vrlo dobro poznato.

Ono što je nama kao izabranim predstavnicima najvećeg broja zaposlenih u RGZ-u u ovom trenutku jako važno je odgovor na pitanje: Šta bi’ sa izveštajem najnovije stručne međuresorne Radne grupe koja je imala rok od 15 dana da dostavi izveštaj o poštovanju potpisanih Sporazuma između Vlade RS i nas sindikata RGZ-a? Kako smo obavešteni Izveštaj je predat Vašem kabinetu u predviđenom  roku. Da li ima još nekih nejasnoće koje bi trebale da se razmotre u okviru neke NOVE RADNE GRUPE ili Komisije? Ili je po sredi nešto sasvim drugo?

Molimo Vas još jednom, da u najskorije vreme primite na razgovor predstavnike sindikata RGZ-a i date nam adekvatne odgovore. Sasvim je izvesno da dalje prolongiranje i otezanje sa rešavanjem situacije u RGZ-u vodi u pogrešnom pravcu za šta Vam je najbolji pokazatelj izveštaj Svetske banke i rang lista koja je nedavno objavljena. Ako ne verujete nama i zaposlenima, valjda su njihove analize prihvatljive za Vas i resorna ministarstva. Očekujemo Vaš poziv ili odgovore na sva do sada postavljena pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari