Sindikat Sloga: Podrška radnicima Geoksa 1

Sindikati „Sloga“ zahtevaju od države hitnu rekaciju i slanje inspekcije rada u italijansku kompaniju za proizvodnju obuće „Geox“ u Vranju.

U toj fabrici su radnici u ponedeljak samoorganizovano stupili u štrajk zbog obavezujuće odluke poslovodstva na prekovremeni, neplaćeni rad od jednog sata dnevno.

Kao sindikat dužni smo i obavezni da još jednom skrenemo pažnju javnosti na učestalost prakse, posebno u privatnom sektoru, gde poslodavci sve češće pribegavaju zahtevima da im radnici rade prekovremeno i neplaćeno, pravdajući se obimom posla i rokovima, piše u saopštenju.

Smatramo da je ovakvo ophođenje poslodavaca prema zaposlenima posledica hroničnog nedostaka radnih mesta u Srbiji, male potražnje radne snage, niske cene rada, ali i izjava premijera Srbije Aleksandra Vučića, navodi „Sloga“.

U saopštenju se napominje da je Vučić više puta do sada u medijima rekao da on lično ne razume onog koji zahteva da mu se plati prekovremeni rad, čime je, prema oceni „Sloge“, dat podstrek, posebno poslodavcima stranih kompanija da se ovako ponašaju prema svojim zaposlenima. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari