Sindikat Zastave oružja traži odgovore od Ministarstva odbrane 1

-Sindikat Zastave oružja saopštio je da se kriza u poslovanju te fabrike sve negativnije odražava na zaposlene i na stabilnost preduzeća.

Rukovodstvo fabrike, tvrde sindikalci, ne uspeva da drži pod kontrolom krizu koja se ispoljava kroz sve manju uposlenost, niska ostvarenja proizvodnje, razoren fabrički sistem, što sve skupa uzrokuje „manjak finansijskih priliva zbog čega je dugoročno ugrožena i isplata zarada zaposlenih“.

Otežano poslovanje kao rezultat lošeg upravljanja i rukovođenja fabrikom unosi, ističu u oružarskoj sindikalnoj organizaciji, sve veću uznemirenost i strepnju među zaposlene, zbog čega Sindikat zahteva odgovore i poziva sve radnike fabrike da se ujedinjeni izbore za očuvanje fabrike i radnih mesta. Kako oružari ne prihvataju da im, kako navode, dalje urušavaju fabrički sistem, to od Ministarstva odbrane zahtevaju odgovore na pitanja: Zbog čega Nadzorni odbor još nije usvojio plan poslovanja za 2018. godinu i zbog čega se pokazatelji poslovanja za 2017. godinu od radnika kriju kao najveća tajna? Zašto je sve manja uposlenost u svim fabričkim celinama i zašto Ministarstvo dozvoljava da poslovodstvo gasi lovački i sportski program fabrike?

Oružari između ostalog pitaju nadležne u Ministarstvu odbrane i zašto je raskinut ugovor sa poslovnim partnerom u Americi o plasmanu robe na američko tržište i zbog čega je, generalno, izvoz sve manji?

Vladu Srbije pitaju i zašto i pored javnih obećanja nadležnih, radnici Zastave oružje nisu izuzeti iz uredbe o smanjenju zarada od deset odsto? Traže, na kraju, da im nadležni odgovore, da li se sve rečeno dešava „kako bi se fabrika dodatno uništila i time opravdala prodaja dela kapitala preduzeća“. Z. R.

 

Brzaković: Za ove neistine neko mora da odgovara

Direktor Zastave oružja Milojko Brzaković ocenio je juče da su navodi Sindikata te fabrike „gole neistine i dezinformacije, zbog čega bi neko morao da odgovara“.

– Proizvodnja se odvija normalno, u fabriku stiže nova oprema, a za rad na njoj potrebni su nam mladi kadrovi. Ugovaramo nove poslove sa inostranim partnerima, te za iduću godinu planiramo za 30 odsto veću proizvodnju, a ovo što radi Sindikat je urušavanje ugleda fabrike, motivisano ličnim interesima. Najgore je što teške dezinformacije o stanju u fabrici iznose ljudi koji od nje žive – ističe Brzaković u izjavi našem listu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari