Sindikati penzionisanih vojnih lica: Vestima o povećanju penzija vodi se kampanja za izbore 1Foto: EPA KOCA SULEJMANOVIC (Ilustracija)

Uduženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije saopštilo je danas da je čestim vestima o povećanju penzija počela predizborna kampanja za parlamentarne izbore 2020. godine.

„Terorisanjem penzionera i javnosti Srbije vestima o povećanju penzija i dodeli jednokratne novčane pomoći penzionerima započela je kampanja za parlamentarene izbore 2020. godine pod parolom ‘brže, bolje i jače'“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da tu vest umesto da saopšti direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Srbije to je učinio predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić na sednici Glavnog odbora stranke koju su „prenosile sve televizije pod kontrolom“.

„Jednokratna pomoć od 5.000 dinara u decembru i nikad veće povećanje u januaru naredne godine je vest koja penzionerima treba da zameni siromaštvo i sve do sada oteto“, navelo je Udruženje.

Ističe se da je „kao i do sada, izjava predsednika najava izbora i manipulacija starim i bolesnim penzionerima koja traje godinama“.

Mediji koji, kako se navodi, objavljuju ovakve najave „prikrivaju činjenice o podržavljenju Fonda PIO, dugogodišnjoj privatizaciji odnosno otimanju njegove imovine, potpunoj obustavi redovnog usklađivanja penzija sa rastom cena i bruto domaćeg proizvoda (BDP), ignorisanju ustavne obaveze države da penzionerima, oštećenim smanjenjem penzija vrati dug sa kamatom“.

„Umanjivanjem penzija od 2013. godine, a zatim i potpunom obustavom redovnog usklađivanja penzija u skladu sa rastom cena i BDP od 2015. godine ostvarene su najveće uštede odnosno otimanje od svih penzionera u Srbiji koje se procenjuju i do pet milijardi evra u periodu od 2012. godine do kraja 2019. godine“, navodi se u saopštenju.

Nuđenje novčane pomoći posle, kako se navodi, „bahatog i ničim opravdanaog smanjivanja kupovne moći penzija je prevara na koju naseda najveći broj penzionera kojima penzija ne obezbeđuje ni minimum životnih potreba i dostojanstva“.

Dodaje se da „u ostvarivanju manipulacije nezamenljivu ulogu imaju mediji pod kontrolom aktuelne vlasti“.

Inflacija je, kako navelo Udruženje u periodu od 2012. do 2018. godine iznosila 26,6 odsto, a rast bruto domaćeg proizvoda BDP 12,1 odsto, što znači da su penzije trebale da se usklade za najmanje 26,6 odsto, odnosno usklađivanje je svake godine trebalo da bude najmanje pet-šest odsto.

„U tom periodu su penzije usklađene samo za 8,9 odsto, što znači da su penzioneri ostali uskraćeni samo po osnovu rasta cena, odnosno inflacije za 17,4 odsto jednokratno, dok bi parcijalno (godišnje) usklađivanje ukupno bilo i do 25 odsto kumulativno“, navodi se u saopštenju Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica.

Smanjivanjem dela penzija po Zakonu o privremenom uređivanju načina isplate penzija, tokom četiri godine, od penzionera je, kako je navedeno, otimano oko 210 miliona evra godišnje“.

Vojni penzioneri su, kako se navodi, dodatno oštećeni jer im je Zaključkom vlade Srbije 2015. godine o vanrednom usklađivanju penzija od 1. janura 2008. godine za 11,06 odsto u njega uračunatao zakonski ostvareno i korišćeno redovno povećanje penzija u 2007. godini, čime su oštećeni za 4,21 odsto.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

14 reagovanja na “Sindikati penzionisanih vojnih lica: Vestima o povećanju penzija vodi se kampanja za izbore”

 1. I kada sve saberemo , sve Vučićeve krade, srozavanje
  životnog standarda, suprotstavljene dve Srbije jedne pametne i normalne i druge Vučićeve koje to nisu itd, možemo da zahvalimo EU, koja mu sve gleda kroz prste za ulog Kosovo.
  A šta kada Kosovo odr iz Srbije, daj Bože što pre , jer Kosovo i Vučić imaju cenu koju ne zaslužuju .
  Konačno poruka EU“Sram vas bilo za sve nedaće gradjana Srbije“.

  • Ma ne ide EU unaokolo i resava tudje probleme, svako mora sam da se izbori za svoja prava i slobodu….

  • E pa sad vam je EU kriva ( stratedija “ svi nas mrze : siptari , ustase , balije ,majmuni i liliputanci ) a vi dalje i , tvrdoglavo dalje , glasate za ovu sektu ili ne izlazite na glasacka mesta , gledajuci Rts , ( bujketove zute dnevnike ) ili Pink ( izmisljotine , lazi , polu istine i prostakluk ) nerazmisljajuci svojom glavom boze …boze
   EU ne zeli da primi , jos jedan zooloski vrt ( teritorija sa prepuno majmuna i krdo ovaca sto masu zastavicama ) , u svoje drustvo sa kojima deli odredjene vrednosti. Ispunite 35 trazenih poglavlja ( da prevedem : ne samo otvaranja… zatvorite i primenjuj te svih 35 )
   EU boli Sebastijan K. za KIM i to stanovnistvo , dokaz : tvrd vizni rezim ( da prevedem : sto manje , sto redje i sto dalje od EU
   Sami , zvanicno , molite za integraciju u EU … a realno idete u EU preko Ruskih stepa “ rikvercom , rashodovanim ruskim oruzjem 60 – ih godina

  • Ko više mođe da veruje ovom lažovu? On izgleda ne laže samo kada spava, a s obzirom da malo spava, nema vremena, onda ima više vremena da laže i laže. Penzije su povećane krajem 2017. za 5%. On laže da je povećao penzije za 11,3%, tu računa ukidanje otimačinu penzije u povećanju. Već dve godine penzije realno samo padaju, jedino ispod prosečnih penzija je uvećao do kraja godine za 5%. Penzije u njegovoj totalitarnoj vladavini penzije su porasle za 7,53%, a troškovi za više od 25%. To je istina!

 2. Sem vojnih penzionera i njihovog udruženja, gde su ostala udruženja penzionera da štite prava svojih članova i da im objasne ove navlakuše predsednika Srbije? Dobro nam to objasni Goran Marković onomad, verujte svojim očima! (Sve ostalo je lažna priča).

 3. Vojna lica su bas zaduzila ovu drzavu.Deca su nam ginula dok su oni zurili da sklone svoju imovinu i porodice.Pa nemojte da prihvatite povisicu penzije ,vama je uvek malo i sve vam nesto pripada. Pa dosta vise aman.

  • Ti se očigledno baviš onim što ne razumeš, a ima vas takvih sve više. Kada stigneš do penzije samo će ti se kasti.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.