Sindikati penzionisanih vojnih lica: Vestima o povećanju penzija vodi se kampanja za izbore 1Foto: EPA KOCA SULEJMANOVIC (Ilustracija)

Uduženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije saopštilo je danas da je čestim vestima o povećanju penzija počela predizborna kampanja za parlamentarne izbore 2020. godine.

„Terorisanjem penzionera i javnosti Srbije vestima o povećanju penzija i dodeli jednokratne novčane pomoći penzionerima započela je kampanja za parlamentarene izbore 2020. godine pod parolom ‘brže, bolje i jače'“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da tu vest umesto da saopšti direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Srbije to je učinio predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić na sednici Glavnog odbora stranke koju su „prenosile sve televizije pod kontrolom“.

„Jednokratna pomoć od 5.000 dinara u decembru i nikad veće povećanje u januaru naredne godine je vest koja penzionerima treba da zameni siromaštvo i sve do sada oteto“, navelo je Udruženje.

Ističe se da je „kao i do sada, izjava predsednika najava izbora i manipulacija starim i bolesnim penzionerima koja traje godinama“.

Mediji koji, kako se navodi, objavljuju ovakve najave „prikrivaju činjenice o podržavljenju Fonda PIO, dugogodišnjoj privatizaciji odnosno otimanju njegove imovine, potpunoj obustavi redovnog usklađivanja penzija sa rastom cena i bruto domaćeg proizvoda (BDP), ignorisanju ustavne obaveze države da penzionerima, oštećenim smanjenjem penzija vrati dug sa kamatom“.

„Umanjivanjem penzija od 2013. godine, a zatim i potpunom obustavom redovnog usklađivanja penzija u skladu sa rastom cena i BDP od 2015. godine ostvarene su najveće uštede odnosno otimanje od svih penzionera u Srbiji koje se procenjuju i do pet milijardi evra u periodu od 2012. godine do kraja 2019. godine“, navodi se u saopštenju.

Nuđenje novčane pomoći posle, kako se navodi, „bahatog i ničim opravdanaog smanjivanja kupovne moći penzija je prevara na koju naseda najveći broj penzionera kojima penzija ne obezbeđuje ni minimum životnih potreba i dostojanstva“.

Dodaje se da „u ostvarivanju manipulacije nezamenljivu ulogu imaju mediji pod kontrolom aktuelne vlasti“.

Inflacija je, kako navelo Udruženje u periodu od 2012. do 2018. godine iznosila 26,6 odsto, a rast bruto domaćeg proizvoda BDP 12,1 odsto, što znači da su penzije trebale da se usklade za najmanje 26,6 odsto, odnosno usklađivanje je svake godine trebalo da bude najmanje pet-šest odsto.

„U tom periodu su penzije usklađene samo za 8,9 odsto, što znači da su penzioneri ostali uskraćeni samo po osnovu rasta cena, odnosno inflacije za 17,4 odsto jednokratno, dok bi parcijalno (godišnje) usklađivanje ukupno bilo i do 25 odsto kumulativno“, navodi se u saopštenju Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica.

Smanjivanjem dela penzija po Zakonu o privremenom uređivanju načina isplate penzija, tokom četiri godine, od penzionera je, kako je navedeno, otimano oko 210 miliona evra godišnje“.

Vojni penzioneri su, kako se navodi, dodatno oštećeni jer im je Zaključkom vlade Srbije 2015. godine o vanrednom usklađivanju penzija od 1. janura 2008. godine za 11,06 odsto u njega uračunatao zakonski ostvareno i korišćeno redovno povećanje penzija u 2007. godini, čime su oštećeni za 4,21 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari