Sindikati RGZ se obratili otvorenim pismima premijerki i ministarki Mihajlović 1Foto: rgz.gov.rs

Tri sindikata Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), čiji zaposleni štrajkuju, uputili su otvoreno pismo predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić u kome traže da se hitno formira Odbor za praćenje i primenu sporazuma, koji je potpisan u januaru ove godine između Vlade i sindikata RGZ-a.

Istovremeno u otvorenom pismu od ministarke građevinarstva Zorane Mihajlović traže hitan prijem.

U pismu premijerki se navodi da se sporazum između RGZ-a i Vlade Srbije ne sprovodi, da je šrajk legitiman odgovor zaposlenih, u skladu sa odredbama sporazuma, kao i da nema političku konotaciju.

Sndikati RGZ-a podsećaju da su u poslednjih 15 godina organizovali osam štrajkova i da je motiv uvek bila „zaštita zaposlenih i odbrana njihove egzistencije i statusa“.

„Hajka koja se u sredstvima informisanja sprovodi protiv učesnika i organizatora štrajka od strane direktora i rukovodstva RGZ-a je pre svega oličenje bahatosti i izvesne moći“, navodi se u otvorenom pismu sindikata.

U pismu se pita kakva je budućnost RGZ-a sa rukovodstvom koje krši zakone i sporazume koje garantuje Vlada Srbije i da li ima smisla očekivati povećanje efikasnosti rada RGZ-a ako se primanja zaposlenih vraćaju na nivo 2009. godine.

„Osnovno je pitanje zbog čega još uvek nije formiran Odbor za praćenje i primenu sporazuma koji je potpisan 21. januara 2019. godine između Vlade Srbije i sindikata RGZ-a? Ovim putem od Vas zahtevamo da se po hitnom postupku formira i sazove Odbor kako bi utvrdio sve elemente kršenja postignutog Sporazuma“, navode iz sindikata i naglašavaju da se problemi mogu otkloniti brzo i tako obezbediti uslovi za neometan rad sklužbi katastra.

Sindikati su poručili premijerki da je od najvišeg interesa da se RGZ reformiše u skladu sa strategijama koje su usvojene, ali i da se socijalno pitanje zaposlenih „uredi na način koji je najprimereniji i najoptimalniji u odnosu na stanje u Republičkom geodetskom zavodu“.

U otvorenom pismu ministarki građevinarstva Zorani Mihajlović sindikati traže da njihovu delegaciju hitno primi na razgovor i ističu da navodi direktora o političkoj pozadini štrajka u RGZ-u nemaju nikakvog osnova.

„To je sve plod fikcije i insinuacija usmerenih ka prikrivanju sopstvene neodgovornosti i nesnalaženja u uslovima u kojima ideja o pretvaranju RGZ-a u privredno ili ortačko društvo nije dobila podršku u Vladi Srbije“, navodi se u pismu ministarki.

Istaknuto je da zaposleni u RGZ-u ne smeju da budu taoci neuređenih odnosa između Vlade Srbije i RGZ-a.

Podseća se i da su dosadašnje molbe sindikata, koje su upućivali ministarstvu u vezi sa sprovođenjem reforme RGZ-a i rešavanjem statusnih pitanja, ostale bez reakcije, kao i insistiranje sindikata da ministarstvo pokrene nadzor nad radom rukovodstva RGZ-a.

Sindikati su ministarki u otvorenom pismu postavili ista pitanja koja su uputili direktoru RGZ u nadi da će ona moći da im odgovori.

Pored ostalog traže odgovor o iznosu izdvojenih sredstva za više projekata koji su sprovedeni u RGZ, kao i o tome čija je odluka dovela da se u januaru 2018. godine ukine dodatak za više od 700 zaposlenih RGZ-a i svima umanje primanja i pored odluke Vlade Srbije o povećanju osnovice za pet odsto za zaposlene u javnoj upravi.

Sindikati zahtevaju i odgovor koliko je RGZ, u periodu od 2015. do ove godine, primio službenika putem preuzimanja iz drugih državnih organa, kao i koliko je to uticalo na povećanje mase sredstava za zarade zaposlenih.

Očekuju i odgovor koliko je kredita i donacija utrošeno od 2014. do ove godine, odnosno koliko je sredstava potrošeno na opremu, prostor i zaposlene u RGZ-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari